Портрети српских дипломата и државника – вођени обилазак Новог гробља поводом Међународног дана туристичких водича

Поводом 41. Међународног сајма туризма и Међународног дана туристичких водича, који се одржавају током године у којој се обележва десетогодишњица постојања Европске руте гробаља (EU CEMETERIES ROUTE), чији је Ново гробље у Београду саставни део, у недељу 24. фебруара 2019. године са почетком у 11 часова организована је још једна занимљива вођена шетња под називом „Портрети српских дипломата и државника“. Наши драги суграђани који су се и овај пут одазвали у великом броју упркос изразито хладном времену, имали су прилике да чују интригантне приче о људима којма су политика и дипломатија биле вокација, али онима који су у ову струку ушли из других професија.

Након упознавања са историјатом Новог гробља од његових почетака до данас, посетиоци су имали прилике да обиђу последња почивалишта личности као што су: Јован Ристић, краљевски намесник и несуђени историчар, Анастас Јовановић, први српски фотограф и управитељ двора Кнеза Михајла Обреновића,  политичар Илија Гарашанин, политичар Андра Николић и многи други.

Суграђани су на специфичан начин могли да се упознају са дипломатским ангажманом представника тзв. „Златног доба српске дипломатије“: Растком Петровићем, Миланом Ракићем, Браниславом Нушићем, Ивом Андрићем и Милошем Црњнаским, уз приче о судбинским дешавањима, љубавима, интригама и скандалима. Посетиоци су такође имали прилике да виде Алеју заслужних грађана, Капелу Војводе Радомира Путника, Алеју залужних грађана, Алеју великана, Аркаде, као и Српску костурницу бранилаца Београда, где су посетили крипту и чули приче о настанку овог највећег меморијала у Србији тог времена.

Од многобројних занимљивих личности, издвајамо причу о  данас готово заборављеном политичару и дипломати Момчилу Нинчићу:

Момчило Нинчић је био професор економије, политичар и дипломата. Докторирао је на Сорбони, био је професор Универзитета у Београду, академик и министар иностраних послова. Био је први српски представник на позицији председника Скупштине Друштва народа, организације која је претходила Уједињеним нацијама (1926/27). Пред почетак 2. Светског рата, Нинчић је припадао групи политичара који су сматрали да Југославија треба да испуни обавезе преузете приступањем Тројном пакту, надајући се да ће на тај начин сачувати мир и територијални интегритет земље. Након 2. Светског рата је од комунистичког режима осуђен на губитак грађанске части. Преминуо је у Швајцарској, а његови посмртни остаци су касније пренети на Ново гробље. Момчило Нинчић је рехабилитован одлуком Окружног суда у Београду 2006. године. Оно што га издваја од савременика је његова визија о уједињеној Европи, коју је изнео након Првог Светског рата. Наиме, сматрао је да прво треба почети са регионалним удруживањем, а затим стварањем уједињене Европе. Рођени брат и син Момчила Нинчића су такође били у дипломатској служби.

 

Ова објава је расположива и на: енглески српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH