Одржана државна церемонија преноса посмртних остатака Димитрија Туцовића

15.12.2016. године, на Новом гробљу у Београду је одржана државна церемонија преноса посмртних остатака Димитрија Туцовића у Алеју великана. Церемонија је укључила највише државне и војне почасти, а започета је опелом исрпед храма Светог Николе. Затим је ковчег за земним остацима ДимитријаТуцовића до последњег почивалишта превезло војно возило, уз пратњу војног оркестра.

dt_1Церемонији су присуствовали министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, градски менаџер Горан Весић, министарка без портфеља Славица Ђукић Дејановић и многи други.

Димитрије Туцовић је на последњи починак испраћен уз звуке песме „Тамо далеко“. Након полагања ковчега, положени су венаци, а затим је интонирана химна Србије. Поред министра Вулина и градског менаџера Горана Весића, присутнима се у име Удружења Ужичана обратио и Милош Туцовић.

dt_2Димитрије Туцовић је рођен 13. маја 1881. године, у селу Гостиље на Златибору, у породици православног свештеника. Правник по образовању, био је истакнути вођа и теоретичар Социјалистичког покрета у Србији, оснивач Српске социјалдемократске партије, покретач и уредник Радничких новина. Погинуо је 20. новембра 1914. године као командир 1. вода 1. чете, 4. батаљона Моравске дивизије првог позива у борбама против аустроугарске војске за време Колубарске битке.

„Нећу ни сада, као што нисам никада, ни помишљати да себе склањам од судбине која прати цео народ “ – написао је уочи погибије Димитрије Туцовић свом оцу.

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH