„Portreti srpskih diplomata i državnika“- besplatan vođeni obilazak Novog groblja u nedelju 24. februara 2019. godine u 11:00 časova

Povodom 41. Međunarodnog sajma turizma i Međunarodnog dana turističkih vodiča, koji se održavaju tokom godine u kojoj se obeležva desetogodišnjica postojanja Evropske rute grobalja (EU CEMETERIES ROUTE), čiji je Novo groblje u Beogradu sastavni deo, pozivamo građane Beograda i naše drage goste da nam se pridruže u još jednoj nezaboravnoj šetnji kroz istoriju u nedelju 24.februara 2019. godine sa početkom u 11 časova:

Tematski obilazak Novog groblja pod nazivom „Portreti srpskih diplomata i državnika“, posvećen je značajnim državnicima i diplomatama koji su svojim stavom, držanjem i odlukama ostavili trajan pečat u našoj političkoj i društvenoj istoriji, a veliki broj je odigrao značajnu ulogu u prelomnim političkim i ratnim trenucima. Pored ličnosti koje su svoje profesionalno opredeljenje našle u politici i javnom životu, nećemo zaboraviti ni predstvnike „zlatnog doba srpske diplomatije“, čuvene diplomate – književnike. Upoznaćemo se sa pričom o životu harizmatičnog grofa koji je trebalo da postane patrijarh, diplomatom koji je popularisao Šekspira u Srbiji, državnikom koji je preko svog braka obezbedio finansijsku pomoć Srbiji u toku Velikog rata, kao i tvorcem čuvenih Embahada. Podsetićemo se priče o jednoj tajnoj zabranjenoj ljubavi u diplomatiji, ali i drugih jednako zanimljivih crtica iz života ljudi koji su bili u državnom vrhu. Kroz jednu laganu i zanimljivu priču setićemo se značajnih naučnika, lekara i književnika koji su se pokazali i kao vrsne diplomate i državnici u odsudnim istorijskim momentima.

 

Topla preporuka za prijatno provedeno nedeljno popodne!

Priča i vodi: dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti
Vreme: Nedelja, 24. februar 2019.  godine u 11:00 časova
Mesto okupljanja: na platou kod ulaza u Novo groblje, Ruzveltova 50
Kontakt za grupe i pojedince: 011/2071-342; violeta.obrenovic@beogradskagroblja.rs

Program obilaska u pdf formatu možete preuzeti ovde:

 Najava ture – Portreti srpskih diplomata i državnika

 

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH