ПОВОДОМ ДАНА КРИМИНАЛИСТИЧКО-ПОЛИЦИЈСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА ПОСЛЕДЊЕ ПОЧИВАЛИШТЕ ДР АРЧИБАЛДА РАЈСА НА ТОПЧИДЕРСКОМ ГРОБЉУ

Поводом Дана Криминалистичко-полицијског универзитета, 19. фебруара 2019. године, положени су венци на последње почивалиште др Арчибалда Рајса на Топчидерском гробљу у Београду. У име Министарства унутрашњих послова венац је положио Милан Радивојевић, помоћник начелника Сектора за људске ресурсе, а у име Криминалистичко-полицијског универзитета, ректор, проф. др Дане Субошић. Венце су положили и представници Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године, као и представници Удружења потомака солунских ратника „др Арчибалд Рајс“. Пре почетка церемоније присутне је поздравио ректор Универзитета, проф. др Дане Субошић који је који се осврнуо на улогу др Арчибалда Рајса у развоју полицијског школства у Србији.

Родолоф Арчибалд Рајс био је швајцарски форензичар, публициста, доктор хемије и професор Универзитета у Лозани. Највеће успехе је остварио као криминолог, радом на истраживању злочина над српским становништвом у време Првог светског рата. На позив српске владе, 1914. године је дошао Србију, да истражи злочине аустроугарске, немачке и бугарске војске над цивилним становништвом. Написао је значајан број књига и радова на ову тему, а слао је и редовне извештаје који су објављивани у угледним међународним часописима оног доба. Са српском војском прешао је Албанију, Солунски фронт и са Моравском дивизијом у новембру 1918. године умарширао у ослобођени Београд. По завршетку рата, радио је на модернизацији одељења криминалистичке технике при Министарству унутрашњих дела. Преминуо је у Београду 8. августа 1929. године, а његово срце је у урни пренето на Кајмакчалан, где почива са његовим храбрим саборцима.

 

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH