Obeleženo 103 godine od smrti velikog Petra Kočića

27.08.2019. godine, navršilo se 103 godine od smrti velikog književnika i narodnog tribuna Petra Kočića. Petar Kočić je bio istaknuti srpski književnik, nacionalni borac protiv austrijske okupacije i socijalne nepravde na selu, koji je svoje književno i političko delovanje stavio u službu nacionalne i socijlane borbe. Bio je predstavnik srpskog naroda u Bosanskom  saboru tokom 1910 i 1911. godine.  Kroz svoje satire („Jazavac pred sudom“, „Sudanija“ i dr.) davao je oštru kritiku prilika u kojima se nalazilo bosansko selo pod austrijskom okupacijom. Pripovedač među pesnicima i pesnik među pripovedačima, kako su ga zvali, preminuo je u  u duševnoj bolnici u Beogradu, 27.08.1916. godine.

Povodom ove značajne godišnjice, predstavnici Predstavništva Republike Srpske u Beogradu, Udurženja književnika Banja Luke, kao i članovi odbora Srpskog prosvetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Beograda, su odali poštu i položili cveće na poslednje počivalište Petra Kočića  u Aleji Velikana na Novom groblju u Beogradu. Kao i svake godine, u Banja Luci je u toku kulturno-prosvetna manifestacija „54. Kočićev zbor“, koji se ove godine održao u periodu od 19 do 25. avgusta. Nadgrobni spomenik u Aleji Velikana, poprsje Petra Kočića i reljef simbolične sadržine, rad su istaknutog vajara, Kočićevog zemljaka, Sretena Stojanovića.

Malo je poznato da je na Novom groblju sahranjen i Vaso Glušac, jedan od osnivača zavičajnog društva „Zmijanje“ i veliki prijatelj Petra Kočića. Prijateljstvo Petra Kočića i Vase Glušca, započeto za vreme studija u Beču, nastavljeno u Banja Luci, a krunisano je kumstvom – Glušac je krstio Kočićevog sina Slobodana. Slavista po profesiji, bio je dugogodišnji profesor i direktor Banjalučke gimnazije. Tridesetih godina prlošlog veka prelazi u Beograd, gde je od 1932. godine pa do 2. Svetskog rata bio član i sekretar Senata Kraljevine Jugoslavije. Autor je nekoliko desetina radova iz oblasti književne kritike i istorije.  Vaso Glušac je sahranjen na Novom groblju u Beogradu, u parceli 39.

 

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH