Обележено 102 године од смрти великог Петра Кочића

27.08.2018. године, навршиће се 102 године од смрти великог књжевника и народног трибуна Петра Кочића. Петар Кочић је био истанкнути српски књижевник, национални борац против аустријске окупације и социјалне неправде на селу, који је своје књижевно и политичко деловање је ставио у службу националне и социјалне борбе. Био је представник српског народа у Босанском  сабору током 1910 и 1911. године.  Кроз своје сатире („Јазавац пред судом“, „Суданија“ и др.) давао је оштру критику прилика у којима се налазило босанско село под аустријском окупацијом. Приповедач међу песницима и песник међу приповедачима, како су га звали, преминуо је у Београду, 27.08.1916. године.

Поводом ове значајне годишњице, 23. августа 2018. године, представници Представништва Републике Српске у Београду, Удружења књижевника Бања Луке, као и чланови одбора Српског просветног и културног друштва „Просвјета“ из Београда, су одали пошту и положили цвеће на последње почивалиште Петра Кочића  у Алеји Великана на Новом гробљу у Београду. Као и сваке године, у Бања Луци је у току културно-просветна манифестација „53. Кочићев збор“, који се ове године одржава од 20-26. августа. Надгробни споменик у Алеји Великана, попрсје Петра Кочића и рељеф симболичне садржине, рад су истакнутог вајара, Кочићевог земљака, Сретена Стојановића.

Мало је познато да је на Новом гробљу сахрањен и Васо Глушац, један од оснивача завичајног друштва „Змијање“ и велики пријатељ Петра Кочића. Пријатељство Петра Кочића и Васе Глушца, започето за време студија у Бечу, настављено у Бања Луци, а крунисано је кумством – Глушац је крстио Кочићевог сина Слободана. Слависта по професији, био је дугогодишњи професор и директор Бањалучке гимназије. Тридесетих година прлошлог века прелази у Београд, где је од 1932. године па до 2. Светског рата био члан и секретар Сената Краљевине Југославије. Аутор је неколико десетина радова из области књижевне критике и историје.  Васо Глушац је сахрањен на Новом гробљу у Београду, у парцели 39.

Ова објава је расположива и на: енглески српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH