Обилазак Новог гробља поводом 40. међународног Сајма туризма и међународног Дана туристичких водича – „Стварали су пером и душом“

25. фебруара 2018. године, по изузетно хладном времену  одржана је први овогодишњи вођени обилазак Новог гробља под називом „Стварали су пером и душом“.

Уз инспиративно вођење наше колегинице и бескрајно стрпљење наших драгих суграђана, љубитеља како српске тако и историје Београда, подсетили смо се незаборавних сањалица и мистика чији су животи неизбрисиво срасли са калдрмом и асфалтом и уткали се у онај тако посебни штимунг карираних столњака београдске боемије. Постиоци су имали прилике да чују казивања о борби за народна права и тужном крају “приповедача међу песницима и песника међу приповедачима” – како су неки називали Петра Кочића, причу о сновима, љубавима и животним недаћама Ђуре Јакшића, о животу причу о Бранку Миљковићу чика Јовиних Снохватица, експерименталних поетских форми Војислава Илића, политичко – сатиричних  израза да виде Радоја Домановића, али и многих других великана српске књижевности чије сени и успомене не њихова незаборавна дела и неконвенционалне животне приче чува и проноси Ново гробље града Београда.  Посетиоци такође имали прилике да се упознају са историјатом Српске костурнице бранилаца Београда 1914. – 1918. године, монументалног спомен – обележја, као и да уђу и посете крипту.

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH