Још један бесплатан вођени обилазак Новог гробља – „У свету брале нема љубави“ – Прича о песницима и књижевницима – 1. део

СТВАРАЛИ СУ ПЕРОМ И ДУШОМ
„У свету, брале, нема љубави“

Прича о песницима и књижевницима –  Песници и књижевници – 1. део

3. март 2019. године у 11:00 часова

Позивамо наше драге суграђане и госте Београда да нам се придурже у још једној вођеној шетњи по Новом гробљу, током које ћемо се сетити  незаборавних сањара и бунтовника чији су животи неизбрисиво срасли са београдском калдрмом и уткали се у онај тако посебни штимунг карираних столњака омиљених боемских састајалишта.

У деветнаестом веку Београд се убрзано, збацујући рухо орјента, које га је до тада красило, градио и преображавао у модерну европску престоницу. Подизале су се нове модерне грађевине, уређивале улице, осавремењивао начин транспорта, мењала мода, и у исто време, градио један нови дух истог града. Београд су постепено испунили људи од слова и душе, да уткају у њега ону златну нит која га још увек краси, нит ширине, слободе и љубави. Они су крочили и посртали на његовим калдрмама, туговали и радовали се за његовим кафанским столовима, понекад, живели сирото, а умирали славно. Неки од њих су жртвовали љубав ради части, други живот зарад слободе и правде, а трећи остали помало збуњени пред оним што им је живот наменио.

У недељу 3. марта подсетићемо се великих књижевника и песника деветнаестог и прве половине двадесетог века. Поред камених белега сетићемо се прича о чудесним љубавима које су ти велики творци духа носили у срцима, о борбама које су водили сами против свих, али и себе, изгарајући за правдом и слободом. Оживећемо причу о чувеној крчмарици Мили која је била надахнуће за једног песника, једну песму и једну надасве чувену слику, али и причу о љубави човека који није веровао да у животу може да нађе праву љубав. Насмејаћемо се кроз анегдоте једног заклетог нежење, али ћемо застати и подсетити се на борбе и страдања једног од весника слободе који је умро као што је и живео „слободан (..) и неустрашив као Бог, а презрен и гладан као пас“. Ову недељну шетњу обележиће и друге приче које чувају наше алеје и камени сведоци времена.

Од срца препоручујемо ову узбудљиву и емотивну шетњу!

Прича и води: др Виолета Обреновић, историчарка уметности
Време: Недеља, 24. фебруар 2019.  године у 11:00 часова
Место окупљања: на платоу код улаза у Ново гробље, Рузвелтова 50
Контакт за групе и појединце: 011/2071-342; violeta.obrenovic@beogradskagroblja.rs

Програм обиласка у пдф формату можете преузети овде:

Најава туре-Ново гробље Стварали су пером и душом.

 

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH