Nedelja javnih časova istorije na Novom groblju u Beogradu (4-8. novembar 2019. godine)

U toku sedmice koja prethodi komemoracijama vezanim za Dan primirja u 1. Svetskom ratu, Novo groblje u Beogradu će biti domaćin izuzetnom kulturno-edukativnom događanju namenjenom srednjoškolcma.  Naime, u periodu od 4 do 8. novembra 2019. godine na Novom groblju u Beogradu će svakodnevno biti organizovani javni časovi istorije za učenike različitih odeljenja prvog i četvrtog razreda „Savremene gimnazije” iz Beograda.
Putujući kroz istoriju Novog groblja u Beogradu, od njegovih početaka do današnjih dana, učenike će sa funerarnom kulturom i značajem očuvanja materijalne i nematerijalne baštine upoznati naša koleginica istoričarka umetnosti Snežana Krstanovski, koja se specijalizovla za vođenje grupa poselitlaca mlađeg uzrasta.
Imajući u vidu predstojeće komemorativne svečanosti povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, a istovremeno vodeći računa o nastavnom planu istorije za srednje škole, učenici će između ostalog posetiti lokacije na Novom groblju vezane za Prvi svetski rat, sa posebnim akcentom na Srpsku kosturnicu branilaca Beograda, gde će moći da uđu u kriptu ispod spomenika.  Pored toga, učenici će imati prilike da se upoznaju sa principima i vrednostima koje Evropska ruta grobalja i Udruženje kulturno značjanih grobalja Evrope nastoje da promovišu.

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH