Недеља јавних часова историје на Новом гробљу у Београду (4-8. новембар 2019. године)

У току седмице која претходи комеморацијама везаним за Дан примирја у 1. Светском рату, Ново гробље у Београду ће бити домаћин изузетном културно-едукативном догађању намењеном средњошколцма.  Наиме, у периоду од 4 до 8. новембра 2019. године на Новом гробљу у Београду ће свакодневно бити организовани јавни часови историје за ученике различитих одељења првог и четвртог разреда „Савремене гимназије” из Београда.
Путујући кроз историју Новог гробља у Београду, од његових почетака до данашњих дана, ученике ће са фунерарном културом и значајем очувања материјалне и нематеријалне баштине упознати наша колегиница историчарка уметности Снежана Крстановски, која се специјализовла за вођење група поселитлаца млађег узраста.
Имајући у виду предстојеће комеморативне свечаности поводом Дана примирја у Првом светском рату, а истовремено водећи рачуна о наставном плану историје за средње школе, ученици ће између осталог посетити локације на Новом гробљу везане за Први светски рат, са посебним акцентом на Српску костурницу бранилаца Београда, где ће моћи да уђу у крипту испод споменика.  Поред тога, ученици ће имати прилике да се упознају са принципима и вредностима које Европска рута гробаља и Удружење културно значјаних гробаља Европе настоје да промовишу.

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH