Najava vođenog obilaska Novog groblja – „Dok ima mraka ima i svanuća“

Još jedan besplatan vođeni obilazak Novog groblja u nedelju 3. aprila 2022. godine

Groblja su sveti i emotivni prostori, nemi svedoci lokalne istorije naselja i gradova. Ona predstavljaju materijalnu baštinu, ali su u isto vreme i deo nematerijalne baštine, jer čuvaju sećanja na ljude, događaje, običaje, rast i razvoj gradova i naselja, utičući na taj način na formiranje kulture sećanja. Organizovani, vođeni obilasci grobalja u Evropi nisu novina, već datiraju sa početka 20. veka, kada su postojale vođene ture kroz groblja u Đenovi i Parizu. Novo groblje, kao jedno od najlepših grobalja u ovom delu Evrope, član je Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope (ASCE) od 2004. godine i sastavni deo „Evropske rute grobalja“ (EUROPEAN CEMETERIES ROUTE) od 2010. godine, predstavlja prostor nezaboravnih priča i otvoreno svedočanstvo istorije.

JKP „Pogrebne usluge“ Beograd otvara novu sezonu vođenih obilazaka Novog groblja u nedelju , 3. april 2022. godine sa početkom u 11:00 časova, sa tematskom turom pod nazivom:
Stvarali su perom i dušom – „Dok god ima mraka, biće i svanuća!” (priča o pesnicima i književnicima).

U nedelju 3. aprila – u okviru bogate riznice Novog groblja i sećanja na živote koje čuvaju njegove aleje i kameni svedoci sećanja izdvojićemo priče o buntovnicima duha, večitim Odisejima, ljudima o kojima je mnogo pisano, ali nikad dovoljno jer su neke priče kao i životi nezavršeni. Ova tura je posvećena književnicima i pesnicima dvadesetog veka, tvorcima duha, ljudima koji su svojim idejama i delima krčili put ka modernosti i savremenosti. Podsetićemo se onih velikih duhova novog vremena, koji su unoseći sopstvenu dušu sa dubokom emocijom prožimali sudbinu čoveka i sveta i stvarali dela koja su nadrasla ove prostore, kao i vreme u kome su nastala. U okviru ovonedeljne šetnje prisetićemo se priče o književnicima koji su u isto vreme bili diplomate, prisetićemo se priče o poslednjem dvoboju kod nas, priče o jednom čuvenom ljubavnom trouglu, ali i priče o zavisti sredine prema onima koji izlaze iz okvira prosečnosti.

Trajanje obilazaka: 120 minuta
Mesto okupljanja: na platou kod glavne kapije Novog groblja (Ruzveltova 50)
Priča i vodi: dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti
Kontakt: info@beogradskagroblja.rs

Infocentar JKP „Pogrebne usluge“

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH