Најава вођеног обиласка Новог гробља – „Док има мрака има и сванућа“

Још један бесплатан вођени обилазак Новог гробља у недељу 3. априла 2022. године

Гробља су свети и емотивни простори, неми сведоци локалне историје насеља и градова. Она представљају материјалну баштину, али су у исто време и део нематеријалне баштине, јер чувају сећања на људе, догађаје, обичаје, раст и развој градова и насеља, утичући на тај начин на формирање културе сећања. Организовани, вођени обиласци гробаља у Европи нису новина, већ датирају са почетка 20. века, када су постојале вођене туре кроз гробља у Ђенови и Паризу. Ново гробље, као једно од најлепших гробаља у овом делу Европе, члан je Удружења културно значајних гробаља Европе (ASCE) од 2004. године и саставни део „Европске руте гробаља“ (EUROPEAN CEMETERIES ROUTE) од 2010. године, представља простор незаборавних прича и отворено сведочанство историје.

ЈКП „Погребне услуге“ Београд отвара нову сезону вођених обилазака Новог гробља у недељу , 3. април 2022. године са почетком у 11:00 часова, са тематском туром под називом:
Стварали су пером и душом – „Док год има мрака, биће и сванућа!” (прича о песницима и књижевницима).

У недељу 3. априла – у оквиру богате ризнице Новог гробља и сећања на животе које чувају његове алеје и камени сведоци сећања издвојићемо приче о бунтовницима духа, вечитим Одисејима, људима о којима је много писано, али никад довољно јер су неке приче као и животи незавршени. Ова тура је посвећена књижевницима и песницима двадесетог века, творцима духа, људима који су својим идејама и делима крчили пут ка модерности и савремености. Подсетићемо се оних великих духова новог времена, који су уносећи сопствену душу са дубоком емоцијом прожимали судбину човека и света и стварали дела која су надрасла ове просторе, као и време у коме су настала. У оквиру овонедељне шетње присетићемо се приче о књижевницима који су у исто време били дипломате, присетићемо се приче о последњем двобоју код нас, приче о једном чувеном љубавном троуглу, али и приче о зависти средине према онима који излазе из оквира просечности.

Трајање обилазака: 120 минута
Место окупљања: на платоу код главне капије Новог гробља (Рузвелтова 50)
Прича и води: др Виолета Обреновић, историчарка уметности
Контакт: info@beogradskagroblja.rs

Инфоцентар ЈКП „Погребне услуге“

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH