DESET GODINA VOĐENIH OBILAZAKA NOVOG GROBLJA – NOVI BESPLATAN TEMATSKI OBILAZAK – VELIKE LJUBAVI SRPSKIH VELIKANA

Novo groblje u Beogradu jedno je od najstarijih beogradskih grobalja, osnovano je 1886. godine i od tada do danas na njemu je sahranjen veliki broj znamenitih ličnosti iz, a njegov prostor je ispunilo preko 1.800 vajarskih radova, što ga sve zajedno čini Muzejem na otvorenom. Godine 1983. Novo groblje je proglašeno za Kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju, a njegov kulturno – istorijski značaj prepoznat je još 1979. godine kada je Detaljnim urbanističkim planom predviđena izgradnja izložbeno – muzejskog prostora i pretvaranje Novog groblja u Muzej na otvorenom, što je trebalo da se dogodi 1986. godine. U tom periodu, planirano zatvaranje groblja nije bilo moguće zbog sahrana koje se i danas obavljaju, tako da se njegova prezentacija i približavanje svih umetničkih i istorijskih vrednosti široj javnosti morala prilagoditi navedenim uslovima.

U poslednjih deset godina organizuje se stručno vođenje tematskih tura koje su vremenom privukle pažnju šire javnosti od pojedinaca, preko raznih udruženja, gradskih i republičkih insititucija kulture, pa sve  do medija. Stvarali su perom i dušom – priča o pesnicima i književnicima; Veliki ljudi široke duše – priča o dobrotvorima i zadužbinarima; Satkane od duše i uma – priča o znamenitim Srpkinjama; Velike ljubavi srpskih velikana; Portreti srpskih diplomata i državnika –zlatno doba srpske diplomatije; Tragom istaknutih vojskovođa i heroja Prvog svetskog rata; Priče o žiteljima starog Beograda; Velikani srpske nauke; Bardovi srpskog glumišta; Otadžbina se brani srcem – Heroji i heroine velikih ratova; Tragom stranaca na Novom groblju, su intrigantne priče koje već čitav niz godina zaokupljaju pažnju naših sugrđana.

U nedelju 5. novembra 2023. godine sa početkom u 11:00  časova  biće organizovan još jedan besplatan tematski obilazak Novog groblja pod nazivom „Velike ljubavi srpskih velikana“. Ova uzbudljiva i emotivna šetnja vodiće nas stazama velikih, tajnih, strasnih i nedosanjanih beogradskih ljubavi koje su inspirisale na stvaralački čin ili bacale u duboki očaj. Oživećemo priče o onim najintimnijim kutcima duša harizmatičnih i nesvakidašnjih ljudi. Otkrićemo ko je lepa krčmarica „vatrenih očiju, tanka struka“ za kojom je tužilo srce Đure Jakšića, a ko nesuđena Švabica Laze Lazarevića, saznaćemo istinu o tajnoj ljubavi  jednog zakletog neženje i mnoge druge. Veliki broj ljupkih anegdota, neobičnih priča o ljubavi, razorčarenjima, strastima i požrtvovanju, ljubavne zgode i nezgode, neće vas ostaviti ravnodušnim.

Oblilazak traje 120 minuta, mesto okupljanja je na platou kod glavne kapije Novog groblja (Ruzveltova 50) u 11:00 časova. Priča i vodi dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti, a sugrađani se mogu interesovati na: info@beogradskagroblja.rs.

Prijave nisu potrebne.

Topla preporuka za prijatno provedeno nedeljno popodne!

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH