ДЕСЕТ ГОДИНА ВОЂЕНИХ ОБИЛАЗАКА НОВОГ ГРОБЉА – НОВИ БЕСПЛАТАН ТЕМАТСКИ ОБИЛАЗАК – ВЕЛИКЕ ЉУБАВИ СРПСКИХ ВЕЛИКАНА

Ново гробље у Београду једно је од најстаријих београдских гробаља, основано је 1886. године и од тада до данас на њему је сахрањен велики број знаменитих личности из, а његов простор је испунило преко 1.800 вајарских радова, што га све заједно чини Музејем на отвореном. Године 1983. Ново гробље је проглашено за Културно добро од великог значаја за Републику Србију, а његов културно – историјски значај препознат је још 1979. године када је Детаљним урбанистичким планом предвиђена изградња изложбено – музејског простора и претварање Новог гробља у Музеј на отвореном, што је требало да се догоди 1986. године. У том периоду, планирано затварање гробља није било могуће због сахрана које се и данас обављају, тако да се његова презентација и приближавање свих уметничких и историјских вредности широј јавности морала прилагодити наведеним условима.

У последњих десет година организује се стручно вођење тематских тура које су временом привукле пажњу шире јавности од појединаца, преко разних удружења, градских и републичких инсититуција културе, па све  до медија. Стварали су пером и душом – прича о песницима и књижевницима; Велики људи широке душе – прича о добротворима и задужбинарима; Саткане од душе и ума – прича о знаменитим Српкињама; Велике љубави српских великана; Портрети српских дипломата и државника –златно доба српске дипломатије; Трагом истакнутих војсковођа и хероја Првог светског рата; Приче о житељима старог Београда; Великани српске науке; Бардови српског глумишта; Отаџбина се брани срцем – Хероји и хероине великих ратова; Трагом странаца на Новом гробљу, су интригантне приче које већ читав низ година заокупљају пажњу наших сугрђана.

У недељу 5. новембра 2023. године са почетком у 11:00  часова  биће организован још један бесплатан тематски обилазак Новог гробља под називом „Велике љубави српских великана“. Ова узбудљива и емотивна шетња водиће нас стазама великих, тајних, страсних и недосањаних београдских љубави које су инспирисале на стваралачки чин или бацале у дубоки очај. Оживећемо приче о оним најинтимнијим кутцима душа харизматичних и несвакидашњих људи. Открићемо ко је лепа крчмарица „ватрених очију, танка струка“ за којом је тужило срце Ђуре Јакшића, а ко несуђена Швабица Лазе Лазаревића, сазнаћемо истину о тајној љубави  једног заклетог нежење и многе друге. Велики број љупких анегдота, необичних прича о љубави, разорчарењима, страстима и пожртвовању, љубавне згоде и незгоде, неће вас оставити равнодушним.

Облилазак траје 120 минута, место окупљања је на платоу код главне капије Новог гробља (Рузвелтова 50) у 11:00 часова. Прича и води др Виолета Обреновић, историчарка уметности, а суграђани се могу интересовати на: info@beogradskagroblja.rs.

Пријаве нису потребне.

Топла препорука за пријатно проведено недељно поподне!

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH