102 године од Мојковачке битке

Ове године навршава се 102 године од Мојковачке битке између аустроугарске војске којом је командовао  генерал Рајнер и црногорске коју је предводио Јанко Вукотић, а која се одиграла на православни Бадњи дан и Божић,6. и 7. јануара 1916. године.

Мојковачка битка је можда мала у историји ратовања, али се становишта  братске слоге, чојства и јунаштва, части, образа  и пожртвовања, сигурно може убројати у највеће. Највећи значај ове битке огледа се у томе што је аустроугарска војска спречена да пресече повлачење српске војске преко албанских планина и даље ка Крфу.

Кључна фигура Мојковачке битке био је сердар Јанко Вукотић (Чево 1866. – Београд 1927), који на почетку Првог светског рата био начелник црногорске Врховне команде, затим командант Херцеговачког одреда и Санџачке војске, генерал-ађутант краља Николе и краља Александра Карађорђевића. Каријеру је завршио као армијски генерал Југословенске војске (1926). Преминуо је  4. фебруара 1927. године и сахрањен у просторној целини Аркаде,  на Новом гробљу у Београду.

serdar-janko-vukotic_002

Ова објава је расположива и на: енглески српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH