Obeležen dan Narodne biblioteke “Veljko Petrović” iz Bačke Palanke – posetom grobu Veljka Petrovića na Novom groblju u Beogradu

03.02.2017. godine obleleženo je 148 godina od osnivanja Narodne bibiloteke „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke. Kolektiv biblioteke je ovu značajnu godišnjicu obeležio odavanjem pošte književniku čije ime biblioteka nosi – Veljku Petroviću.

Veljko Petrović je bio novinar, istoričar književnosti, dugogodišnji direktor Narodnog muzeja u Beogradu i akademik. Učestvovao je kao dobrovoljac u 1. Balkanskom ratu, a u 1. Svetskom ratu je prešavši Albaniju, upućen je u Ženevu, u novinarski propagandistički biro, gde je radio do 1918. godine. Posle rata, radio je prvo kao referent u odseku Ministarstva prosvete za Bačku, Banat i Baranju u Novom Sadu, a kasnije u Beogradu gde je postavljen na mesto načelnika Ministarstva prosvete. Bio je predsednik Matice srpske u Novom Sadu i Srpske književne zadruge u Beogradu. Prve pesme je počeo da objavljuje 1905. godine u Srpskom književnom glasniku i Brankovom kolu, a zatim u Delu, Savremeniku, Novoj iskri, Bosanskoj vili i dr. Plodan pesnik i prozaista, svojim delima je predstavio plodne vojvođanske predele. Od dela se izdvajaju zbirke pesama: Na pragu, Rodoljubive, Krilata grudva zemlje; novele: Bunja i drugi u Ravnogradu, Varljivo proleće, Pomerene savesti, Dah života, Iskušenja, i dr. Napisao je pregled vojvođanske umetnosti, O slikarskoj umetnosti Srba u Vojvodini 18. i 19. veka, i dr. Bio je član akademije nauka i dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH