U godini velikih jubileja srpske avangarde obeleženo pola veka od smrti osnivača zentizma Ljubomira Micića

Danas je na Novom groblju održan pomen povodom pola veka od smrti književnika Ljubomira Micića, koji je preminuo 14.06.1971. godine. U febrauru ove godine je u sklopu obeležavanja stogodišnjice časopisa Zenit koji je osnovan 1921. godine, pokreta zenitizam i pola veka smrti jednog od njegovih inicijatora: književnika, kritičara, esejiste i publiciste Ljubomira Micića, simoblično postavljen krst na obnovljenom spomeniku Ljubomiru Miciću na Novom groblju u Beogradu. Spomenik je obnovljen zajedničkim naporima JKP „Pogrebne usluge“, Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Instituta za književnost, u skladu sa uslovima izdatim od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Pesnik, prozni pisac, književni kritičar, glumac i osnivač srpskog avangardnog pokreta „Zenitizam“ Ljubomir Micić je dao veliki doprinos povezivanju srpske kulture sa evropskim avangardnim pokretima kroz pokretanje i uređivanje časopisa „Zenit“, mesečne internacionalne revije za umetnost i kulturu.

Nakon završetka Filozofskog fakulteta, osnovao je srpski avangardni pokret zenitizam i pokrenuo avangardni časopis Zenit u Zagrebu 1921. godine. U prvom broju časopisa Zenit objavio je Manifest zenitizma, koji je bio poznat u Moskvi, Berlinu, Parizu i Rimu. U časopisu „Zenit“, su pored naših modernih književnika, svoje radove objavljivali mnogi istaknuti strani umetnici tog vremena. Posebno su bile značajne veze sa italijanskim futuristima, pre svega sa njihovim idejnim tvorcem Filipom Tomazom Marinetijem, ekspresionistima, i ruskim avangardnim umetnicima. Godine 1926. časopis Zenit zabranjen je i u Beogradu, zbog objavljivanja radova ruskih avangardnih umetnika.
Micić je, po zabrani časopisa u Beogradu, prešao u Pariz, gde objavljuje časopis Smelo u Varvarstvo i roman Ništa bez ljubavi. U Parizu je živeo do 1936. godine, kada se vraća u Beograd. Godine 1940, objavljuje Manifest srbijanstva u svom autorskom književno – političkom časopisu Srbijanstvo. Policija je zabranila časopis, tako da je izašao samo prvi broj. U obrazloženju odluke Ministarstva unutrašnjih dela da zabrani časopis Srbijanstvo, pisalo je „da se taj broj zabranjuje zbog šovinističkih ideja i raspaljivanja nacionalne mržnje.” Za vreme Drugog svetskog rata i kasnije nije učestvovao u književnom i umetničkom životu, a njegova avangardna aktivnost je pala u zaborav.

Umro je u staračkom domu u Kačarevu, zaboravljen. Sada obnovljeno nadgrobno obeležje, sa upečatljivim natpisom: Ljubomir Micić-1895-1971-srpski pesnik-i tvorac-zenitizma –VO –IMJA –ZENIT – IZMA- Anuška – Ljubomira Micića -1971, rađen je po projektu arhitekte DragomiraTodorovića.

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH