Tradicionalna svečana komemoracija na Austrougarskom vojnom groblju (5. novembar 2019. godine)

U sedmici koja prethodi Danu primirja u Prvom svetskom ratu, 5. novembra 2019. godine na Austrougarskom vojnom groblju u okviru Novog groblja u Beogradu, održan je komemorativni skup na kome je odata pošta austrougarskim vojnicima koji su nastradali u borbama za Beograd tokom 1. Svetskog rata, kao i svim žrtvama Velikog rata.

Na komemoraciji, za čiju organizaciju je ove godine bila zadužena Kancelarija Vojnog izaslanstva Republike Mađarske, svečane govore održali su NJ.E. gospodin Atila Pinter, ambasador Republike Mađarske i NJ.E. mr. Nikolaus Luteroti, ambasador Republike Austrije, a samom činu  su prisustvovali predstavnici vojnih izaslanstava (Austrije, Mađarske, Nemačke, SAD, Belgije, Velike Britanije, Francuske, Kanade, Italije, Češke, Slovačke, Grčke, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i dr.). Svečanu stražu tokom ceremonije davali su pripadnici Vojske Srbije, kao i pripadnici grade vojske Republike Mađarske odeveni u replike uniformi iz 1. Sv. rata.

Ambasador Republike Austrije mr. Nikolaus Luteroti je u svom obraćanju  između ostalog naglasio da iako su Prvom svetskom ratu Austrougrska i Srbija bili  na protivničkim stranama, danas su ta vremena za nama. Sama činjenica da su predsednici Srbije i Austrije prošle godine, na Novom groblju povodom stogodišnjice završetka 1. Svetskog rata položili vence i odali poštu palim austrougarskim i srpskim vojnicima  poginulim u toku  Prvog svetskog rata, značajna je potvrda ovom uverenju. Molitva posvećena svim žrtvama Velikog rata je održana na nemačkom, mađarskom i srpskom jeziku, nakon čega je usledila ceremonija polaganja venaca.

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH