Обележна 101. годишњица од почетка одбране Београда у 1. Светском рату

7. октобра 2016. обележена је годишњица почетка одбране Београда у 1. Светском рату, полагањем венаца на Српску костурницу бранилаца Београда из 1915. године и гроб пуковника Драгутина Гавриловића на Новом гробљу у Београду. Венце су положили педставници Града Београда и Удружења потомака ратника Србије 1912-1920.

img_003-grad-beograd

У току борби за одбрану Београда 6. и 7. октобра 1915. године, аустроугарске трупе су нападале преко Дунава и искрцале се на делу обале који је држао 2. батаљон 10 кадровског пука под командом мајора Драгутина Гавриловића. Без обзира што су дејства аустроугарске артиљерије претворила српске положаје у хрпу рушевина, браниоци и даље пружали отпор. Растојање између српских и непријатељских положаја на неким местима није прелазило 30 метара. Око 14.30 часова, 7. октобра 2015.године, мајор Гавриловић је сакупио своја три вода, два вода 3. батаљона и Сремски одред и одржао чувени говор који је ушао у уџбенике и енциклопедије:

Војници, Јунаци!

Тачно у 15 часова непријатеља се има разбити вашим силним јуришом, разнети вашим бомбама и бајонетима. Образ Београда, наше престонице, има да буде светао. ВОЈНИЦИ! Јунаци! Врховна команда избрисала је наш пук из бројног стања. Наш пук је жртвован за част Београда и Отаџбине. Ви немате, дакле, да се бринете за животе ваше, они више не постоје. Зато, напред, у славу! За краља и отаџбину! Живео краљ, живео Београд!“

img_001_gavrilovic

Пуковник Драгутин Гавриловић је преминуо у свом стану на Славији, 19. јула 1945, у тешким условима, а сахрањен је уз грађанске почасти и у похабаној униформи пуковника Југословенске краљевске војске, у гробници своје рођаке на Новом гробљу у Београду.

М.Р.

Ова објава је расположива и на: енглески српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH