OBELEŽENO 108 GODINA OD POČETKA ODBRANE BEOGRADA U PRVOM SVETSKOM RATU

Sedmog oktobra  2023. godine obeleženo 108 godina od početka herojske odbrane Beograda u Prvom svetskom ratu.

Ova značajna godišnjica je između ostalog obeležena polaganjem venaca kod Srpske kosturnice branilaca Beograda (1914-1918) i poslednjem počivalištu pukovnika Dragutina Gavrilovića na Novom groblju u Beogradu. Vence i cveće su položili predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i boračkih i  udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

U toku borbi za odbranu Beograda 6. i 7. oktobra 1915. godine, austrougarske trupe su napadale preko Dunava i iskrcale se na delu obale koji je držao 2. bataljon, 10. kadrovskog puka pod komandom majora Dragutina Gavrilovića. Bez obzira što su dejstva austrougarske artiljerije pretvorila srpske položaje u hrpu ruševina, branioci i dalje pružali otpor. Rastojanje između srpskih i neprijateljskih položaja na nekim mestima nije prelazilo 30 metara.

Oko 14.30 časova, 7. oktobra 1915.godine, major Gavrilović je sakupio svoja tri voda, dva voda 3. bataljona i Sremski odred i održao čuveni govor koji je ušao u udžbenike i enciklopedije:

Vojnici, Junaci!

Tačno u 15 časova neprijatelja se ima razbiti vašim silnim jurišom, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao. VOJNICI! Junaci! Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja. Naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine. Vi nemate, dakle, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje. Zato, napred, u slavu! Za kralja i otadžbinu! Živeo kralj, živeo Beograd!“

Pukovnik Dragutin Gavrilović je preminuo u svom stanu na Slaviji, 19. jula 1945, a sahranjen je uz građanske počasti u pohabanoj uniformi pukovnika Jugoslovenske kraljevske vojske, u grobnicu svoje rođake na Novom groblju u Beogradu u parceli 11.

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH