Nastavak avantura duha – još jedana vođena šetnja alejama Novog groblja

7. aprila 2019. godine, održana je još jedna vođena šetnja po dragocenoj kulturno-umetničkoj riznici Novog groblja pod nazivom “Gde ima mraka ima i svanuća” – Priča o pesnicima i književnicima – 2. deo. Posetioci koji su se i ovaj put odazvali u velikom broju, su imali priliku da čuju intrigantne životne priče književnika 20. veka koji su sahranjeni na Novom groblju.

Naša koleginica  koji je vodila ovu  temtsku turu, sa velikim uspehom je uključila posetioce u ovaj neprevaziđeni emotivni doživljaj, a zanimljive priče koje je sa njima podelila, bile su praćene smehom, uzdasima i aplauzima. Od svih intrgantnih priča koje smo čuli, podelićemo kazivanje o bratu i sestri književnicima, čiji je životni put išao potpuno različitim tokom, a koji su mnogo godina nakon smrti postali uvažavani i voljeni od strane publike.

Milica Jakovljević (Mir-Jam) je bila mnogo osporvana, ali ipak voljena novinarka i književnica,  žena slobodnog duha, koja se trudila da kroz svoj književni rad pomogne mladim ljudima da se suoče sa izazovima modernog življenja. Uprkos činjenici da je uglavnom pisala o braku i porodici, nikada se nije udavala i visoko je cenila svoju nezavisnost. Kada su njene knjige nakon Drugog svetskog rata ocenjene kao plitke i sitno-buržoaski orijentisane od novog režima, to je označilo kraj njene književne karijere. Neko vreme je preživljavala radeći povremene prevodilačke poslove za nekoliko ministarstava. Živela je teško, ali se nikada nije žalila, a penziju nažalost nije dočekala jer je preminula nekoliko nedelja pre nego što je primila prvi iznos. Uprkos vremenskoj distanci, njene knjige su i danas veoma popularne, a veliki broj njih je pretočen u pozorišne predstave, filmove i TV serije.  Njen brat, Stevan Jakovljević, bio je istaknuti biolog, naučnik, profesor Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, kao i autor prvog srpskog bestselera “Srpska Trilogija”. Nakon Drugog svetskog rata, posvetio se nauci i uspeo da opstane u novom režimu, ali nažalost nije mogao da pomogne svojoj sestri.

Nastavljajući uspešnu sezonu vođenih obilazaka Novog groblja i učešča u organizaciji gradskih kulturnih dešavanja, JKP “Pogrebne usluge”  najavljuje sledeće događaje na Novom groblju u periodu april-jun 2019. godine:

12.05.2019. – Tradicionalna šetnja “Alejama Novog groblja” u sklopu 14.   Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA)

18.05. 2019. – 16. Noć muzeja na Novom groblju – “Noć sa silama nemerljivim”

02.06.2019. – Vođeni obilzak Novog groblja – “Satkane od duše i uma” – u organizaciji JKP “Pogrebne usluge”.

 

 

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH