Na Novom groblju obeležen 4. decembar – Dan Vojnih Veterana

U sklopu aktivnosti obeležavanja Dana Vojnih Veterana, 4. 12. 2018. godine na Novom groblju u Beogradu su položeni venaci na Srpsku kostrunicu branilaca Beorada (1914-1918),  Srpsku kosturnicu i spomenik ratnicima iz srpsko-turskih ratova 1876-1878 i srpsko-bugarskog rata 1885. godine, kao i na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda (1944. godine). Vence su položili predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Kao znak  poštovanja i sećanja na pale za slobodu otadžbine,  na ovaj dan vojne delegacije zajedno sa lokalnim sampoupravama i udruženjima za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova polažu vence na spomen kosturnice i spomenike palim borcima i žrtvama oslobodilačkih ratova širom Srbije.

Dan vojnih veterana se obeležava 4. decembra u znak sećanja na dan kada je potpisano primirje u I Balkanskom ratu – 1912. godine. Tog datuma je 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije dobilo zvanje stari ratnik, odnosno veteran.

Ova objava je raspoloživa i na: engleskisrpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH