Dve sedmice javnih časova istorije na Novom groblju u Beogradu

Tokom sedmice koja je prethodila svečanom obeležavanju Dana primirja u 1. Svetskom ratu, Novo groblje je bilo domaćin izuzetnog kulturno-obrazovnog događanja, specijalno organizovanog za srednjoškolce. Počevši od 4. novembra 2019. godine, na ovom groblju su realizovani javni časovi istorije za učenike, I, II i IV razreda Savremene gimnazije iz Beograda.

Zbog velikog interesovanja samih učenika, obilasci su nastavljeni i naredne sedmice, a Novo groblje je ukupno posetilo 11 grupa, pri čemu je svaka grupa brojala minimum 20 učenika. Sa značajem očuvanja materijalne i nematerijalne baštine Novog groblja, učenike je upoznala naša koleginica istoričarka umetnosti Snežana Krstanovski, koja se specijalizovla za vođenje grupa poselitlaca mlađeg uzrasta.

Učenici su imali prilike da čuju interesantne priče o slavnim vojskovođama (Živojinu Mišiću i Vojislavu Tankosiću), široj javnosti manje poznatim heroinama 1. Svetskog rata, Sofiji Jovanović i Nataliji Bjelajac, naučnicima  (Jovanu Cvijiću i Mihailu Petroviću Alasu), državnicima (Nikoli Pašiću i Zoranu Đinđiću), književnicima (Milošu Crnjanskom, Branislavu Nušiću, Meši Selimoviću, Petru Kočiću i dr.), a poseban utisak ostavile su i skulpture i radovi Ivana Meštrovića, Tome Rosandića i dr. Saznali su više o spomenicima zahvalnosti „Zaslužnima za otadžbinu”, inostranim vojnim grobljima, Aleji velikana, Aleji zaslužnih građana, Aleji narodnih heroja i Vrtu sećanja. Iajući u vidu komemorativne svečanosti povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, učenici su posetili lokacije na Novom groblju u vezi sa Prvim svetskim ratom, sa posebnim akcentom na Srpsku kosturnicu branilaca Beograda, gde su ušli u kriptu ispod spomenika.

Bogatstvo interesantnih podataka o slavnim ličnostima okupiralo je pažnju učenika kojima je 2,5 sata, koliko su obilaci trajali, neosetno proteklo. Još više ih je iznenadila činjenica koliko značajnih ljudi počiva na Novom groblju te su izrazili želju da ponovo posete ovo groblje, kako u okviru manifestacije Noć muzeja, tako i drugim prilikama kada se budu organizovane vođene šetnje.

 

 

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH