Delegacija Međunarodne federacije pokreta otpora i antifašista (FIR) – položila vence na spomen groblju oslobodilaca Beograda

U nedelju, 10. septembra, gradski menadžer Goran Vesić, predsednik Međunarodne federacije pokreta otpora i antifašista – FIR Vilmoš Hanti, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković, kao i predsednik SUBNOR-a Dušan Čukić položili su vence na spomen groblje Oslobodilaca Beograda 1944. godine i spomenik Crvenoarmejcu.

Međunarodna federacija pokreta otpora i antifašista (FIR) je organizacija je čije se sedište nalazi u Berlinu i koja okuplja oko 50 organizacija iz 24 evropske zemlje i Izraela, održala sednicu je Izvršnog komiteta Beogradu kako bi na taj načina ukazali poštovanje Srbiji za “čuvanje tekovina antifašizma”, ali i odali priznanje SUBNOR-u Srbije za “višedecenijsko negovanje antifašističke tradicije”.

Spomen – groblje oslobodilaca Beograda predstavlja zasebnu arhitektonsko-urbanističku celinu, koje je izgrađeno je po projektima arhitekata Branka Bona i Aleksandra Krstića. U dnu parkovskog kompleksa spomen-groblja, postavljena je skulptura crvenoarmejca – rad vajara Antuna Augustinčića. Na groblju je sahranjeno 2.953 boraca Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i 976 boraca Crvene Armije, poginulih tokom „Beogradske operacije”.

antifasisti_2

Ova objava je raspoloživa i na: engleskisrpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH