Да се не заборави – ANZAC DAY – Дан сећања на погинуле војнике Комонвелта

25. априла 2018. године, на Новом гробљу у Београду, обележен је Дан сећања на војнике који су погинули у ратовима, конфликтима и мировним операцијама, одавањем поште и полагањем венаца на Гробљу Комонветлта (Британском војном гробљу). Овај датум се у Аустралији и на Новом Зеланду обележава сваког 25. априла, а оргинално је установљен у част оружаних снага Аустралије и Новог Зеланда (Australian and New Zealand Army Corps – ANZAC), који су се у И Светском рату борили против Отоманске империје у Бици код Галипоља, 25. априла 1915. године.
Битка на Галипољу била је једна од најкрвавијих битака у Првом светском рату, а вођена је од 25. априла 1915 до 9. јануара 1916. године, између Немачке, коју су подржавале отоманске снаге, и савезника, укључујући Аустралију, Британију, Нови Зеланд, које су покушавале да освоје Цариград и успоставе контролу над Босфором и Дарданелима. У савезничком искрцавању на полуострву Галипољу 25. априла 1915. године, учествовало је више од 60.000 аустралијских и новозеландских војника. Број жртава у поморским и копненим акцијама се процењује на око пола милона.
Поред представника амбасада и војнијх изасланстава, догађају су присуствовали и пошту одали државани скеретар у Министарству за за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић, заменик градоначелника Београда Андрија Младеновић, као и представници Министарства одбране и Војске Србије.

Ова објава је расположива и на: енглески српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH