ASCE konferencija održana u Beogradu

Konferencija Kulturno značajnih grobalja Evrope održana u Beogradu

15 – 17 septembra 2022. godine

U Beogradu, u Velikoj sali Narodne Skupštine Republike Srbije u Ulici Kralja Milana broj 14, održana je 20- ta Konferencija ASCE (Association of Significant Cemeteries of Europe), u organizaciji JKP „Pogrebne usluge“ Beograd, u čijoj nadležnosti je i Novo groblje u Beogradu. Novo groblje u Beogradu kao članica ASCE od 2004. godine, svojim razvijenim programom promovisanja ovog vida kulturnog nasleđa, u potpunosti je opravdalo izbor Grada Beograda za domaćina ovogodišnje, jubilarne dvadesete Konferencije ASCE.

Izbor Velike skupštinske sale za održavanje Konfrerencije, kao prvog Jugoslovenskog javnog zdanja za održavanje skupštinskih zasedanja, podignutog nakon Drugog svetskog rata, samo po sebi je predstavljalo svojevrsan doživljaj upoznavanja sa istorijskim, ali i arhitektonskim vrednostima srpske i jugoslovenske posleratne arhitekture. Zgrada je izvedena prema projektima arhitekata Isaka Azriela, Mihaila Jeftića i Ivana Savkovića, a autor projekta unutrašnjeg uređenja, reprezentativne i akustične obrade sala i vestibila, stepeništa i mermernog poda, bio je arhitekta Milan Minić. Od otvaranja ove zgrade 1954. godine do danas ovde se nalazi predstavništvo zakonodavne vlasti Srbije, a sama Zgrada je svedočanstvo brojnih istorijskih događaja i društveno – političkih promena od perioda SFRJ do danas.

U holu pored Velike sale priređena je izložba „Groblja i nadgrobnici Beograda“ (autorki Anđelije Milašinović i Ane Sibinović) uz koju je učesnicima deljen i katalog izložbe, tako da su učesnici Konferencije mogli da se upoznaju sa malim delom izuzetno bogatog funeralnog i memorijalnog nasleđa Beograda. Izložba je priređena u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, kao značajnom institucijom koja se bavi zaštitom bogatog kulturnog nasleđa naše prestonice, od kojih veći deo čini upravo memorijalna i funreralna baština.

Konferenciju je otvorio v.d. direktora JKP „Pogrebne usluge“ Beograd Vladan Đukić, da bi se potom učesnicima obratila predsednica Udružnja kulturno značajnih grobalja Evrope (ASCE) Lidija Pliberšek. Nakon ovoga, svečano je otvorena izložba „Groblja i nadgrobnici Beograda“, izlaganjem jedne od autorki Ane Sibinović iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Potom je usledio prijem novih članica ASCE. Među ostalim izlagačima našli su se Dušan Vrban i Ian Dungavell u ime Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope, kao i predavači čiji su radovi prihvaćeni za izlaganje ove godine, a koji su došli iz Barselone, Porta, Velike Britanije, Grčke, Srbije i dr. Konferenciji je prisustvovalo preko blizu sto učesnika, predstavnika grobalja članica ove prestižne organizacije, kao i drugih zainteresovanih gostiju.
U pauzama za ručak učesnici su imali prilike da se upoznaju sa tradicionalnim jelima srpske kuhinje kroz koju su mogli da dožive duh srpske dobrodošlice i mentaliteta.

Prvog dana Konferencije posetioci su imali prilike da se upoznaju sa Novim grobljem u Beogradu, koje su im predstavile studentkinje istorije umetnosti Beogradskog univerziteta, angažovane u JKP „Pogrebne usluge“ Beograd u okviru programa BG PRAKSA 2022. Njihovim angažovanjem potvrđen je višegodišnji rad JKP Pogrebne usluge u promovisanju funeralne kulture među mladim ljudima, kao i kontinuirano razvijenje programa saradnje sa osnovnim, srednjim školama i fakultetima. Na samom ulazu na Groblje posetioci su ponuđeni žitom i vinom kao svojevrsnim primerom srpske nematerijalne kulturne baštine vezane za groblja.
Učesnici su imali prilike da se upoznaju sa duhom starog, boemskog Beograda na gala večeri priređenoj u jednoj od najstarijih kafana u Beogradu, u okviru boemske četvrti Skadarlije, gde su mogli da se upoznaju sa starom srpskom kuhinjom, muzikom i autentičnim ambijentom starog Beograda.

Planirani obilazak starog groblja u Zemunu, 16. septembra, nažalost, zbog vanrednih okonosti nije realizovan, ali je na kraju posle svojevrsne avanture koju su posetioci doživeli, veče uspešno završeno na restoranu na Dunavu, gde su mogli uživaju u prelepom večernjem prizoru kiše na Dunavu.

 

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH