VOĐENI OBILSCI NOVOG GROBLJA POVODOM DANA EVROPSKE BAŠTINE 2020

Obilasci će biti organizovani uz sprovođenje svih preventivih mera zaštite, u skladu sa trenutnom situacijom.
Zbog ograničenog broja mesta obavezne su prijave na: info@beogradskagroblja.rs, ili  na brojeve telefona: 011/2071-341 i 011/2071-342 (radnim danima od 7:00 do 15:00 časova);

U petak pred obilaske od 15:00 do 20:00 časova, prijave su moguće i na broj telefona 064/855-4269.

Novo groblje, kao svojevrstan muzej pod otvorenim nebom, ekskluzivan prostor sećanja gde se dodiruju prolaznost i večnost, povodom ovogodišnje manifestacije Dani evropske baštine,  koja se ove godine organizuje pod sloganom: Nasleđe i obrazovanje – Znanje za budućnost – otvara kapije posetiocima kroz dva zanimljiva obilaska:

Satkane od duše i uma – priča o znamenitim srpkinjama – nedelja, 20. septembar 2020. godine u 11:00 časova
Ova tematska je šetnja posvećena fascinantnim damama koje su uprkos patrijarhalnim društvenim okvirima nalazile način da graciozno, snažno i uz osmeh, pomeraju svet putem napretka i čine ga sveukupno boljim mestom za život. Najavljujemo posetu spomeniku legendarne „srpske Sare Bernar“ zbog koje se izlazilo na dvoboj i kojoj su naši slavni pesnici spevali mnoge stihove, potom prvoj srpskoj bibliotekarki i novinarki lista „Politika“ koja se elegantno suprotstavljala uverenjima svoga vremena postajući začetnicom modernog plesa u našoj sredini, zatim oštroumnoj i mnogoosporavanoj prvoj Srpkinji koja je uspela da se izbori za titulu doktora nauka kod nas postajući prvom profesorkom Beogradskog univerziteta, te slikarki i inspiraciji mnogih slikara čije su duhovite rečenice izazivale brojne osmehe sa karikatura njenog slavnog supruga.

Zlatno doba srpske diplomatije  – nedelja, 27. septembar 2020. godine u 11:00 časova
Pored ličnosti koje su svoje profesionalno opredeljenje našle u politici i javnom životu, u toku ovog vođenog obilaska nećemo zaboraviti ni čuvene diplomate – književnike. Upoznaćemo se sa pričom o životu harizmatičnog grofa koji je trebalo da postane patrijarh, diplomatom koji je popularisao Šekspira u Srbiji, državnikom koji je preko  svog braka obezbedio finansijsku pomoć Srbiji u toku Velikog rata, kao i tvorcem čuvenih Embahada. Podsetićemo se priče o jednoj tajnoj zabranjenoj ljubavi u  diplomatiji, ali i drugih jednako zanimljivih crtica iz života ljudi koji su bili u državnom vrhu. Kroz jednu laganu i zanimljivu priču setićemo se značajnih naučnika, lekara i književnika koji su  se pokazali i kao vrsne diplomate i državnici u odsudnim istorijskim momentima.
Obilazak zakazan za nedelju 27.09.2020. godine, vodi dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti
Trajanje obilazaka: 120 minuta
Mesto okupljanja: na platou kod glavne kapije Novog groblja (Ruzveltova 50)
Obilasci su besplatni. Zbog ograničenog broja mesta obavezne su prijave na: info@beogradskagroblja.rs, ili  na brojeve telefona: 011/2071-341 i 011/2071-342 (radnim danima od 7:00 do 15:00 časova);

U sredu 23.09.2020. godine, sa početkom u 10:00 časova biće organizovan specijalizovani tematski obilazak Novog groblja pod nazivom „Tragom stranaca na Novom groblju“ – za beogradske gimnazijalce okupljene u okviru projekta „Beo(gradska avan)tura“. Obilazak će biti posvećen je „beogradskim strancima“, odnosno svim onim poznatim i manje poznatim ličnostima koje su ostavile neizbrisiv trag na licu Beograda. Setićemo se neimara, ali i graditelja duha koji su svoja sećanja i snove iz rodne zemlje utkali u istoriju ovog grada, kao i onih koji su sticajem ratnih okolnosti večni počinak našli baš u Beogradu. Ovaj obilazak je namenski organizovan za potrebe navedenog projekta, tako da prijave za isti nisu moguće.

 

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH