НОВИ БЕСПЛАТАН ВОЂЕНИ ТЕМАТСКИ ОБИЛАЗАК НОВОГ ГРОБЉА – СТАКАНЕ ОД ДУШЕ И УМА НЕДЕЉА, 1. ОКТОБАР 2023. ГОДИНЕ У 11:00 ЧАСОВА

Ново гробље у Београду једно је од најстаријих београдских гробаља, основано је 1886. године и од тада до данас на њему је сахрањен велики број знаменитих личности из, а његов простор је испунило преко 1.800 вајарских радова, што га све заједно чини Музејем на отвореном. Године 1983. Ново гробље је проглашено за Културно добро од великог значаја за Републику Србију, а његов културно – историјски значај препознат је још 1979. године када је Детаљним урбанистичким планом предвиђена изградња изложбено – музејског простора и претварање Новог гробља у Музеј на отвореном, што је требало да се догоди 1986. године. У том периоду, планирано затварање гробља није било могуће због сахрана које се и данас обављају, тако да се његова презентација и приближавање свих уметничких и историјских вредности широј јавности морала прилагодити наведеним условима. У последњих десет година организује се стручно вођење тематских тура које су временом привукле пажњу шире јавности од појединаца, преко разних удружења, градских и републичких инсититуција културе, па све  до медија. Стварали су пером и душом – прича о песницима и књижевницима; Велики људи широке душе – прича о добротворима и задужбинарима; Саткане од душе и ума – прича о знаменитим Српкињама; Велике љубави српских великана; Портрети српских дипломата и државника –златно доба српске дипломатије; Трагом истакнутих војсковођа и хероја Првог светског рата; Приче о житељима старог Београда; Великани српске науке; Бардови српског глумишта; Отаџбина се брани срцем – Хероји и хероине великих ратова; Трагом странаца на Новом гробљу, су интригантне приче које већ читав низ година заокупљају пажњу наших сугрђана.

У недељу 1. октобра 2023. године са почетком у 11 часова – Сада већ традиционалном шетњом посвећеном знаменитим Српкињама сахрањеним на простору Новог гробља, подсетићемо се свих оних жена које су храбро мењале своју животну судбину и са њом судбину своје средине. Причом о животима ових јединствених хероина духа покренућемо калеидоскоп историје и вратити се у време када се патријахално друштво поступно трансформисало у модерно, а дух борио да задржи традиционалне вредности пред таласом савремености. Козр шетњу алејма Новог гробља оживећемо сећање на чувену жену која је прва тражила право гласа и чија се „реч слушала одмах после Митрополитове“, потом на прву српску библиотекарку и новинарку листа „Политика“ која је отишла даље и постала зачетница модерног плеса у нашој средини, затим на „најученију“ жену која је све укључујући и свој живот подредила љубави, али и на многе друге које су захваљујући својој храбрости и вољи померале границе које је поставила средина, притом, задржавши широко срце да прихвате оне којима је помоћ била највише потребна. Прича је посвећена свим оним женама које су учиниле први корак у неизвесно.

Облилазак траје 120 минута, место окупљања је на платоу код главне капије Новог гробља (Рузвелтова 50) у 11:00 часова. Прича и води др Виолета Обреновић, историчарка уметности, а суграђани се могу интересовати на: info@beogradskagroblja.rs.

Пријаве нису потребне.

Топла препорука за пријатно проведено недељно поподне!

Насловна фотографија – споменик Драге Љочић (1855-1926), прве српске школоване лекарке.

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH