NAKNADA ZA ZAKUP, UREĐENJE I ODRŽAVANJE POVRŠINE GROBLJA – ŠTA OBUHVATAJU I KADA SE PLAĆAJU?

U skladu sa važećim propisima naknada za zakup, uređenje i održavanje površine groblja plaća za korišćenje usluga na groblju kao što su: održavanje puteva i staza,  zelenila, česmi, javne rasvete, krematorijuma, kapela, čistoće. Želeli bi da podsetimo sugrađane i korsinike gorbnih mesta da je rok obaveznog počivanja preminulog u grobnom mestu 10 godina,  koji se nakon ovog perioda može produžiti, pod uslovom da se grobno mesto uredno održava i da je plaćena naknada za protekli period počivanja. Ova naknada se plaća jednom godišnje i to unapred, najkasnije u roku od 30 dana od dana isteka roka za koji je već plaćena. Cene pomenutih naknada se nisu menjale od avgusta 2019. godine.

Posmrtni ostataci iz grobnih mesta kojima je istakao rok obaveznog počivanja a isti nije produžen, preduzeće može da prenese u poseban zajednički grob ili grobnicu i odredi drugog korisnika grobnog mesta, a nadgrobna obeležja ukloni bez obaveze njihovog čuvanja. Pre prenosa posmrtnih ostataka, korisnci grobnih mesta se u pisanoj formi obaveštavaju da su u obavezi izmirivanja dugovanja. Nakon ovoga, putem obaveštenja u sredstvima javnog informisanja pozivaju se da regulišu status istih, uz ukazivanje na posledice propuštanja. Ekshumacije i dodeljivanje grobnog mesta drugom korisniku zbog neplaćanja, je krajnja mera koju JKP „Pogrebne usluge“ Beograd nastoji da izbegne, zbog čega podsećamo sugrađane na obavezu izmirivanja godišnje naknade za zakup, uređenje i održavanje površine groblja.

Korisnici grobnih mesta imaju mogućnost da izvrše besplatnu on-lajn proveru statusa svojih uplata za grobna mesta na zvaničnoj internet stranici JKP „Pogrebne usluge“ Beograd, a omogućena je i uplata dugovanja na više mesečnih rata. Pored šaltera grobalja, korisnici uplate mogu da izvrše i e-bankingom, m-bankingom, ili platnim karticama na veb sajtu preduzeća. Reč o relativno skromnim iznosima koji se kreću između 1.466,00 i 6.232,00 dinara i koji plaćaju jednom godišnje, ali je njihovo redovno izirivanje je od izuzetnog značaja ne samo za JKP „Pogrebne usluge“ Beograd, već i za većinu sugrađana koji redovno izmiruju svoje obaveze i s pravom očekuju da naša groblja budu uredna i održavana.

Detaljnije informacije se mogu dopiti na:

011/2071- 361 (radnim danima od 7 do 15 časova).

011/2071-360 (radnim danima i subotom od 7 do 15 časova).

uplate@beogradskagroblja.rs

info@beograskagroblja.rs

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH