На Новом гробљу у Београду саниране гробнице великана: Николе Пашића, Сердар Јанка Вукотића и професора Радослава Агатоновића

Током маја 2020. године, на Новом гробљу у Београду саниране су три гробнице српских великана: политичара и државника Николе Пашића, армијског  генрала Сердар Јанка Вукотића и историчара, политичара, народног посланика и гимназијског професора Радослава Агатоновића, у оквиру просторно-меморијалне целине Новог гробља под називом Аркаде.

Радови који су изведени на основу услова и под надзором Завода за заштиту споменика културе града Београда су обухватили демонажу елемената сва три споменика, замену оштећених делова, брушење, фуговање белим цементом, као и дугорочну заштиту споменика адекватним средствима. Наведени радови су уључивали и израду нове полоче са натиписом посвећеном ћерки Сердара Јанка Вукотића Василији, која је попут оца била борац и патирота, учесница балканских и Првог светског рата и Мојковачке битке. Укупна вредност радова које је финасирало ЈКП „Погребне услуге“ је износила 411.000,00 динара.
Овакви радови нису неуобичајена пракса у ЈКП „Погребне услуге“. Напротив,  често се дешава да када се утврди да је нека од старијих гробница посебно на Новом гробљу оштећена, ЈКП „Погребне услуге“ у сарадњи за Заводом за заштиту споменика културе града Београда,  уради обнову. Ово се чини из  поштовања према великим људима који су уткани у нашу историју и који су оставили неизбрисив траг на судбини народа и државе.

Просторна целина Аркаде је добила име по првобитном идејном пројекту, по коме је на овом простору постојећи зид требало да буде завршен у форми лукова (аркада). Настала је у периоду 1926 – 1927. године. Гробнице у овој просторној цели су уступане породицма значајних личности из друштвено-политичког живота, али и продаване имућнијим грађанима Београда. У Аркадама су између осталог сахрањени: политичар и државаник Никола Пашић, Сердар Јанко Вукотић, правник, политичар и дипломата Миленко Веснић, професор Радослав Агатоновић, вајар Сретен Стојановић, књижевница Светлана Велмар-Јанковић и многи други.

Инфоцентар ЈКП „Погребне услуге“

 

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH