Na Novom groblju u Beogradu ispraćen akademik Vladeta Jerotić

Akademik Vladeta Jerotić koji je preminuo 4.9.2018. godine u 95. godini, sahranjen je 6. septembra 2018. godine na Novom groblju u Beogradu.  Opelo ispred Crkve Svetog Nikole, služio je Njegova Svetost Patrijarh Irinej, uz sasluženje Preosvećenog Episkopa šumadijskog Jovana i mnogobrojnog sveštenstva. Ovog svestranog eruditu su na poslednji počinak ispratili porodica, prijatelji, poštovaoci i građani Beograda. Nakon čitanja Jevanđelja, govorili su Njegova Svetost Patrijarh Irinej, akademik Predrag Piper i protojerej-stavrofor, prof. Dragomir Sando, u ime dekanata Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta.

Vladeta Jerotić je bio istaknuti lekar, neuropsihijatar, psihoterapeut i književnik, član SANU. Rođen je 02.08.1924. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu školu, gimnaziju i diplomirao na Medicinskom fakultetu. Nakon specijalizacije iz neuropsihijatrije, usavršavao se iz oblasti psihoteratpije u Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj. Nekoliko decenija radio je kao šef Psihoterapeutskog odeljenja beogradske bolnice Dr Dragiša Mišović“. Od 1985. godine do penzionisanja, kao profesor po pozivu, predavao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Iza sebe je ostavio obimno publicističko delo iz graničnih oblasti psihoanalize, psihoterapije, religije i filozofije. Bio je član Udruženja književnika Srbije, redovni član Medicinske akademije, kao i Srpske akademije nauka i umetnosti (Odeljenja jezika i književnosti). Dobitnik je brojnih priznanja, između ostalih „Đorđe Jovanović“, „Laza Kostić“ i Ordena Svetog Save prvog stepena. Zadužbina Vladete Jerotića objaviće – po njegovoj želji posthumno, njegove dnevnike, prepisku, kao i dva neobjavljena rukopisa.

Ovako je govorio Vladeta Jerotić:

O iskušavanju:

“Sve je uvek prisutno unutra u čoveku. U dubinama njegovog nepreglednog, nesvesnog života. Cela prošlost, individualna i kolektivna. Stalno sam iskušavan, stavljan na vagu i meren i sebe samog stalno merim da vidim, jesam li što otežao životnim iskustvom, jesam li bar malo skladniji, harmoničniji, mudiriji, životno zreliji?

O vaspitanju:

“Poslušnost kod drugih možemo zahtevati samo ako smo i mi sami poslušni. Još je Dostojevski upozoravao roditelje da ne ograničavaju svoju decu, već prvo da sami ispune zavet Hristov o poslušnosti, pa tek onda dozvole sebi da je iziskuju  od dece.”

Akademik Vladeta Jerotić je po sopstvenoj želji sahranjen u porodičnoj grobnici, u parceli 2 na Novom groblju u Beogradu.

 

Ova objava je raspoloživa i na: engleskisrpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH