85 година од оснивања ЈКП „Погребне услуге“ Београд – као градског комуналног предузећа

Општина града Београда, основала је 1939. године, Погребни завод у јавном интересу, који се водио под називом „Градски погребни завод“. Завод се налазио у саставу Одсека за гробља Београдске општине, а  правила Градског погребног Завода усвојена су 1938. године. Циљ оснивања завода подстакнут је јавним интересом грађана да се сахрањивање преминулих обавља под повољним условима, уз умерену надокнаду за погребну спрему и учињене услуге.

 

Завод се налазио на Новом гробљу у Београду,  на спрату изнад  данашњих капела за испраћаје. Те давне 1939. године, завод је био потпуно уређен и располагао је целокупном погребном спремом, тако да је у свако доба могао обављати, како најскромније тако и најлуксузније погребе. Градски погребни завод имао је повољне цене погребне спреме и услуга, пошто је интерес грађана био на првом месту. Завод је био отворен дању и ноћу, за све услуге и обавештења. Градски погребни завод је располагао најлуксузнијим моторним и запрежним црним и белим колима, целокупном црном и зеленом декорацијом, као и специјалним транспортним возилима за пренос преминулих ван Београда.

 

ЈКП „Погребне услуге“ Беогад  ове године обележава осамдесет пет година од свог формирања као градског комуналног предузећа и тренутно погребне услуге на десет највећих градских гробаља Основни принципи усвојени приликом оснивања градског Погребног завода да је јавни интерес грађана на првом месту и данас остао мото ЈКП „Погребне услуге“ Београд. Само неке од погодности које нуди ЈКП „Погребне услуге“ су:  уколико је преминула особа била пензионер, ЈКП „Погребне услуге“ Београд одмах умањује трошкове сахране за износ који признаје Фонд ПИО Репулбике Србије и које од 1.1.2024. године 68.863,00 динара; 10% попуста на погребну опрему (сандук, обележје, крст или пирамида, слова за крст или пирамиду, покров или гарнитура, транспортне вреће, урне, парте) приликом плаћања трошкова сахране и попуст од 5 % на израду нових споменика након прве сахране (у року од 6 месеци од дана сахране), уколико је преминуло лице било корисник Београдске сениор картице; затим одложено плаћање рачуна за израду споменика на 6 рата, чековима грађана и корисницима картице Банка Поштанска штедионица; као и 5% попуста на камен за плаћање укупног износа рачуна за израду споменика у целости ЈКП „Погребне услуге Београд“ и данас може да понуди широки спектар опреме од наjповољније до најлуксузније, баш како је све и почело пре осамдесет пет година.

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH