Још једна бесплатна вођена шетња по Новом гробљу у недељу 4. новембра 2018. године са почетком у 11 часова

novo-groblje-heroji-prvog-svetskog-rata-04-11-2018

Позивамо све заинтересоване суграђане и госте нашег града да се придруже нашој колегиници др Виолети Обреновић, историчарки уметности и врсном познаваоцу фунерарног наслеђа, у још једној бесплатној, занимљивој тематској шењи кроз Ново гробље:

Трагом истакнутих војсковођа и хероја Првог светског рата сахрањених на Новом гробљу у Београду недеља 4. новембар 2018. године са почетком у 11 часова

Обилазак посвећен великанима Великог рата поводом стогодишњице  Дана примирја у Првом светском рату. Придружите нам на овом емотивном путовању кроз историју. Имаћете прилику да видите гробове чувених војсковођа, хероја и хероина, као и да се упознате са њиховим личним, животним причама,  али и да се сетите њихових јуначких подвига. Видећете последња почивалишта војвода: Живојина Мишића, Радомира Путника, Петра Бојовића, Војислава Танкосића, генерала Павла Јуришића Штурма, хероине Милунке Савић, сазнаћете ко је била Антонија Јаворник, а која је хероина 1. Светског рата била на насловној страни француског „Малог журнала“. Оно што је посебан куриозитет, а чиме се Ново гробље издваја од већине урбаних гробаља су војна гробља из 1. Светског рата. Упознаћемо Вас са историјатом војних гробаља (Француског, Аустро-угарског, Бугарског и Италијанског, са Руском костурницом), као и историјатом и уметничким значајем највећег меморијала подигнутог у Србији у том периоду – Српском костурницом бранилаца Београда 1914. – 1918. године –  где ће посетиоци имати прилике да уђу и посете крипту.

Понесите добро расположење и удобну обућу, јер је готово сигурно да ћете уз детаљност и надахнута казивања наше колегинице, пожелети да продужите шетњу.

Наша препорука за квалитетно проведену недељну шетњу! 

Место окупљања: на платоу код улаза у Ново гробље, Рузвелтова 50
Трајање појединачног обиласка: 125 минута
Прича и води: др Виолета Обреновић, историчар уметности
Контакт за групе и појединце:  064/855-4136; 011/2071-342;
е-маил:  violeta.obrenovic@beogradskagroblja.rs

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH