Комеморација на Италијанском војном гробљу – поводом Дана оружаних снага Италије

3. новембра 2017. године – поводом Дана оружаних снага Италије, на Италијанском војном гробљу у оквиру Новог гробља организована је свечана комеморација у знак сећања на италијанске борце страдале у Великом рату, као и на све жртве 1. Светског рата и других сукоба, уз присуство дипломатских представника и представника војних изасланстава у Београду, надлежних министарстава и представника града Београда.

Поред италијанског амбасадора у Београду, присутни су били и војни представници земаља учесница Првог светског рата, а венце су положили и представници Министрства за рад запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране и Војске Србије, као удружења која негују традицију ослободилачких ратова од 1912 до 1918. године. Присутни су такође положили венце на Српском костурницу и споменик браниоцима Београда 1914-1918. године.

Италијанско војно гробље налази се на југозападној страни Новог гробља, према данашњој улици Св. Николе. Гробље је освећено 1928. године, када је Београдска општина уступила место за његово формирање. Гробље је ограђено масивном оградом од бетона и кованог гвожђа. На гробље се улази кроз две симетрично постављене капије, из улице Светог Николе и са Новог гробља. У оквиру овог простора сахрањени су италијански добровољци погинули у Првом светском рату. Гробље је дефинитивно уређено 1931.

Ова објава је расположива и на: енглески

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH