Две седмице јавних часова историје на Новом гробљу у Београду

Током седмице која је претходила свечаном обележавању Дана примирја у 1. Светском рату, Ново гробље је било домаћин изузетног културно-образовног догађања, специјално организованог за средњошколце. Почевши од 4. новембра 2019. године, на овом гробљу су реализовани јавни часови историје за ученике, I, II и IV разреда Савремене гимназије из Београда.

Због великог интересовања самих ученика,

На Новом гробљу обележена 101. годишњица примирја у Првом светском рату

11.11.2019. године на Новом гробљу у Београду је државном церемонијом уз присуство дипломатског кора и представника војних изазланстава обележена 101 година од закључења примирја у Првом светском рату. Централну државну манифестацију полагања венаца и одавања почасти код Спомен-костурнице бранилаца Београда (1914-1918) у име Комитета Владе Србије за неговање традиција ослободилалчких ратова, предводио је министар за рад,

Традиционална свечана комеморација на Аустроугарском војном гробљу (5. новембар 2019. године)

У седмици која претходи Дану примирја у Првом светском рату, 5. новембра 2019. године на Аустроугарском војном гробљу у оквиру Новог гробља у Београду, одржан је комеморативни скуп на коме је одата пошта аустроугарским војницима који су настрадали у борбама за Београд током 1. Светског рата, као и свим жртвама Великог рата.

На комеморацији,

Комеморација на Италијанском војном гробљу – обележен Дан националног јединства Дан оружаних снага Италије (4. новембар 2019. године)

У понедељак 4. новембра 2019. године – поводом Дана националног јединства и Дана оружаних снага Италије, на Италијанском војном гробљу у оквиру Новог гробља у Београду организована је свечана комеморација у знак сећања на италијанске борце страдале у Великом рату, као и на све жртве 1. Светског рата и других сукоба, уз присуство дипломатских и представника војних изасланстава у Београду,

Недеља јавних часова историје на Новом гробљу у Београду (4-8. новембар 2019. године)

У току седмице која претходи комеморацијама везаним за Дан примирја у 1. Светском рату, Ново гробље у Београду ће бити домаћин изузетном културно-едукативном догађању намењеном средњошколцма.  Наиме, у периоду од 4 до 8. новембра 2019. године на Новом гробљу у Београду ће свакодневно бити организовани јавни часови историје за ученике различитих одељења првог и четвртог разреда „Савремене гимназије” из Београда.

На Новом гробљу обележена 101 година од ослобођења Београда у 1. Светском рату

У петак, 1. новембра 2019. године обележенa је 101 година од ослобођења Београда у 1. Светском рату, полагањем венаца на Српску костурницу и споменик браниоцима Београда 1914-1918. године, на Новом гробљу у Београду.  Венце су положили чланица Градског Већа Данијела Мирјанић, представници Савеза удружења потомака учесника ослободилачких ратова Србије од 1912. до 1920. године, представници удружења потомака учесника ослободилачких ратова Србије од 1912.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH