UPOZORENJE NA NESTABILNE SPOMENIKE – VAŽNO OBAVEŠENJE ZA POSETIOCE GROBALJA NA ZADUŠNICE

Apelujemo na posetioce grobalja da prilikom posete grobnim mestima budu oprezni i da se ne naslanjaju na spomenike.

Tokom redovne kontrole stabilnosti spomenika, stručne ekipe preduzeća utvrdile su da ima dosta spomenika koji su nestručno podignuti, dotrajali  i NESTABILNI, pa u slučaju naslanjanja i mehaničkog pritiska može da dođe do njihovog pada i povređivanja prisutnih lica.

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA POSETIOCE GROBALJA NA ZADUŠNICE (cubota 3. novembar 2018. godine)

Zabranjen ulaz motornim vozilima na groblja

Obezbeđen besplatan prevoz klimatizovanim vozilima na Orlovači, Lešću, Novoj bežaniji i groblju Zbeg

Za Zadušnice, u subotu 3. novembar 2018. godine,  JKP „Pogrebne usluge“ apeluju na građane da za odlazak na groblje, umesto svojih automobila, koriste gradski prevoz. U subotu, 3. novembra 2018. godine na svim grobljima neće biti dozvoljen ulazak automobila od 07:00 do 15:00 časova.

Poseta srednjoškolaca Novom groblju u Beogradu

24. i 25. oktobra 2018. godine smo imali čast da budemo domaćini učenicima iz škole za mašinstvo i umetničke zanate Tehnoart iz Beograda i učenicima iz Doma učenika srednjih škola Beograd.

Kroz istorijat Novog groblja od njegovog formiranja do danas, deca su, možda, po prvi put imala priliku da saznaju ponešto o  kulturi sahranjivanja a time i promenama i značaju formiranja prvog planski uređenog groblja u Srbiji i sagledavanju istog kao jednog od toposa kolektivne memorije.

Poseta delegacije Trezora Ruske Federacije Spomen-groblju oslobodilaca Beograda

U sklopu posete delegacije Trezora Ruske Federacije Ministarstvu Finansija, odnosno Trezoru Republike Srbije, delegacije Trezora Ruske Federacije i Trezora Republike Srbije su položili vence i odali poštu sahranjenima na ovom groblju. Nakon kratkog upoznavanja sa istorijatom i umetničkim vrednostima ovog memorijalnog kompleksa, delegacije su se upisale u knjigu utisaka.

Spomen-groblje oslobodilaca Beograda 1944.

Na Novom groblju u Beogradu obeleženo 83 godine od smrti generala Miloša Vasića

20.10.2018. godine na Novom groblju u Beogradu je obeležena godišnjica smrti generala Miloša Vasića, ministra vojske i mornarice, vojnog pedagoga, stratega i autora titule „Vojvoda“. Vence na poslednje počivalište generala Vasića su položili predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije 1912-1920, porodica i poštovaoci.

General, ministar vojske i mornarice, Miloš Vasić, upisao je studije filozofije,

Priča o žiteljima starog Beograda – vođena šetnja po Novom groblju

21. oktobra 2018. godine organizovan je još jedan obilazak Novog groblja u sklopu ovogodišnjeg jesenjeg ciklusa vođenih šetnji kroz dragocenu kulturno-istorijsku i umetničku riznicu Novog groblja u Beogradu – Muzeja pod otvorenim nebom. Naši dragi sugrađani koji su se i ovaj put odazvali u izuzetno velikom broju, imali su prilike da čuju intrigantne priče o starom Beogradu,

Obeleženo 74 godine od oslobođenja Beograda u 2. Svetskom ratu

  • Polaganjem venaca na Spomen – groblju oslobodilaca Beograda i

  • Polaganjem venaca u Aleji streljanih rodoljuba na Novom groblju

U sklopu svečanosti obeležavanja 74. godišnjice „Beogradske operacije“ (oslobođenja Beograda u 2. Svetskom ratu), 20.10.2018. godine, uz prisustvo pripadnika garde Vojske Srbije, održana je ceremonija svečanog polaganja venaca na Groblju oslobodilaca Beograda.

Legenda glumišta Milena Dravić sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju

19. oktobra 2018. godine u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, sahranjena je nezaboravna Milena Dravić, koja je preminula u noći između 13 i 14. oktobra 2018. godine u sedamdeset devetoj godini. Opelo ispred Crkve Svetog Nikole, služio je Visokopreosvećeni Mitropolit Zagrebačko-Ljubljanski g. Porfirije, uz mnogobrojno sveštenstvo. Veliku glumicu su na poslednji počinak ispratili porodica,

Predsednici Srbije i Austrije položili vence na Novom groblju u Beogradu

U sklopu zvanične državne posete Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i Predsednik Republike Austrije Aleksander Van der Belen  su u četvrtak, 18. oktobra 2018. godine, na Novom groblju u Beogradu pirsustvovali ceremoniji polaganja venaca. Uz intoniranje državnih himni, venci su polaženi na Srpsku kosturnicu i spomenik braniocima Beograda 1914-1918 i Austro-ugarsko vojno groblje. Ceremoniji su,

Još jedna besplatna vođena šetnja po Novom groblju – Priče o žiteljima starog Beograda

Pozivamo sve drage sugrađane i posetioce našeg glavnog grada da se u nedelju 21. oktobra 2018. godine sa početkom u 11:00 časova priključe besplatnoj tematskoj šetnji kroz dragocenu kulturno-istorijsku i umetničku riznicu Novog groblja u Beogradu – Muzeja pod otvorenim nebom. Saslušali smo i uvažili vaše predloge, pa je sledeća tematska šetnja posvećena žiteljima starog Beograda.

12

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH