„Koliko je žensko kulturno nasleđe?”– znamenite žene sahranjene na Novom groblju u Beogradu

Uoči planiranog Okruglog stola na temu: „Koliko je žensko kulturno nasleđe“?, organizovanog od strane Programa „Podeli svoje znanje“, a povodom Evropske godine kulturnog nasleđa (2018), mentori, mentorke i alumnistkinje programa, su 25.08.2018. godine obišli Novo groblje uz stručno vođenje naše koleginice dr Violete Obrenović, izuzetnog poznavaoca funerarne i memorijalne kulture, kao i istorijata Novog groblja,

Obeleženo 102 godine od smrti velikog Petra Kočića

27.08.2018. godine, navršiće se 102 godine od smrti velikog knjževnika i narodnog tribuna Petra Kočića. Petar Kočić je bio istanknuti srpski književnik, nacionalni borac protiv austrijske okupacije i socijalne nepravde na selu, koji je svoje književno i političko delovanje je stavio u službu nacionalne i socijalne borbe. Bio je predstavnik srpskog naroda u Bosanskom  saboru tokom 1910 i 1911.

Obeleženo 89. godina od smrti humaniste, kriminologa i velikog prijatelja Srbije Arčibalda Rajsa

Pored državne ceremonije kojom se odavanjem počasti i polaganjem venaca na spomenik dr Arčibalda Rajsa u Topčiderskom parku tradicionalno obeležava godišnjica smrti ovog prijatelja Srbije „za sva vremena“, na groblju Topčider je kao i prethodnih godina, uz polaganje venaca odata počast i održan pomen dr Arčibaldu Rajsu, u organizaciji grupe građana iz Mačvanskog Prnjavora (čiji je dr Rajs počasni građanin od 1922.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH