87. godišnjica smrti osnivača Novog groblja Dr Vladana Đorđevića

Dr Vladan Đorđević je jedna od najistaknutijih ličnosti kulturnog, naučnog i političkog života u Srbiji 19. veka. Kao lekar, prvi je Srbin specijalista hirurgije, prvi se bavio eksperimentalnim radom u medicini, osnovao je Srpsko lekarsko društvo, Srpsko društvo Crvenog krsta, Društvo za gimnastiku i borenje, čiji su nastavljači bili Društvo Dušan Silni i Sokolski pokret;

101 godina od smrti Petra Kočića

27.08.2017. godine, navršiće se 101 godina od smrti velikog knjževnika i narodnog tribuna Petra Kočića. Petar Kočić je bio istanknuti srpski književnik, nacionalni borac protiv austrijke okupacije i socijalne nepravde na selu, koji je svoje književno i političko delovanje je stavio u službu nacionalne i socijlane borbe. Bio je predstavnik srpskog naroda  u Bosanskom  saboru tokom 1910 i 1911.

Obeležena 88-godišnjica smrti humaniste, kriminologa i velikog prijatelja Srbije Arčibalda Rajsa

Pored državne ceremonije kojom se odavanjem počasti i polaganjem venaca na spomenik dr Arčibalda Rajsa u Topčiderskom parku tradicionalno obeležeava godišnjica smrti ovog prijatelja Srbije „za sva vremena“, na topčiderskom groblju je polaganjem venaca odata počast i  održan pomen dr Arčibaldu Rajsu u organizaciji grupe građana iz Mačvanskog Prnjavora (čiji je dr Rajs počasni građanin od 1922.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH