Na Novom groblju obeležana 100. godišnica pogibije Vojina Popovića – Vojvode Vuka

29.11.2016. godine, na Novom groblju u Beogradu je obeležena stogodišnjica pogibije Vojina Popovića – Vojvode Vuka. Poštu su,između ostalih odali i predstavnici Udruženja za negovanje i čuvanje srpske baštine „Kajmakčalan“, za koje je organizovana i kraća tura obilaska Novog groblja koje je vodila dr Violeta Obrenović.

Vojin Popović-vojvoda Vuk je bio Vojvoda, pešadijski potpukovnik,

“Baština bez granica” – Obilazak Novog groblja u organizaciji “Artis centra”

„Artis centar“ iz Beograda je u okviru ciklusa „Baština bez granica“, koji povezuje materijalno i nematerijalno nasleđe, kulturnu istoriju i predanja, organizovao je dva obilaska Novog groblja (12 i 19. novembra), uz vođenje istoričarke umetnosti i jedne od osnivača „Artis centra“, Tamare Ognjević.

Šetnja je započeta opisom istorijata beogradskih groballja, uključujući i Novo groblje.

“Baština bez granica” – Obilazak Novog groblja u organizaciji “Artis centra”

„Artis centar“ iz Beograda je u okviru ciklusa „Baština bez granica“, koji povezuje materijalno i nematerijalno nasleđe, kulturnu istoriju i predanja, organizovao je dva obilaska Novog groblja (12 i 19. novembra), uz vođenje istoričarke umetnosti i jedne od osnivača „Artis centra“, Tamare Ognjević.

Šetnja je započeta opisom istorijata beogradskih grobalja, uključujući i Novo groblje.

Na Novom groblju u Beogradu obeležen Dan primirja u 1. Svetskom ratu

Dan Primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se svake godine 11. novembra u znak sećanja na primirje zaključeno između saveznika i Nemačke i u isto vreme označilo i prestanak neprijateljstava i kraj rata. Ovaj datum se obeleževa kao nacionalni praznik u mnogim savezničkim državama, kao sećanje na poginule u toku Velikog rata.

Primirje između saveznika i Nemačke postpisano je u železničkom vagonu u Kompijenu u Francuskoj.

Komermoracija na Italijanskom vojnom groblju – obeležen Dan oružanih snaga Italije

4. novembra – na Dan oružanih snaga Italije, na Italijanskom vojnom groblju u okviru Novog groblja organizovana je svečana komemoracija u znak sećanja na italijanske borce stradale u Velikom ratu, kao i na sve žrtve 1. Svetskog rata i drugih sukoba, uz prisustvo diplomatskih i predstavnika vojnih izaslanstava u Beogradu, nadležnih ministarstva i grada Beograda.

Komemoracija na austrougarskom vojnom groblju

3. novembra 2016. godine na Austrougarskom vojnom groblju u okviru Novog groblja u Beogradu, održan je komemorativni skup na kome je odata počast austrougarskim vojnicima, koji su nastradali u borbama za Beograd tokom 1. Svetskog rata, kao i svim žrtvama Velikog rata.

Na komemoraciji, za čiju organizaciju je ove godine bila zadužena Kancelarija Vojnog izaslanstva Austrije,

Obeleženo 98 godina od oslobođenja Beograda u 1. Svetskom ratu

1. Novembra 2016. godine obeleženo je 98 godina od oslobođenja Beograda u 1. Svetskom ratu, polaganjem venaca na Srpsku kosturnicu i spomenik braniocima Beograda 1914-1918. godine, na Novom groblju u Beogradu. Vence su položili Gradski menadžer Goran Vesić, predstavnici Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918.

POSEBAN REŽIM ULASKA MOTORNIM VOZILIMA NA GROBLJA ZA ZADUŠNICE 5.11.2016. GODINE

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA POSETIOCE GROBALJA NA ZADUŠNICE

(subota 5. novembar 2016. godine)

  • Zabranjen ulaz motornim vozilima na groblja
  • Obezbeđen besplatan prevoz klimatizovanim vozilima na Orlovači, Lešću i groblju Nova Bežanija

Za Zadušnice, u subotu 5. novembra 2016. godine,  JKP „Pogrebne usluge“ apeluju na građane da za odlazak na groblje,

UPOZORENJE NA NESTABILNE SPOMENIKE – VAŽNO OBAVEŠENJE ZA POSETIOCE GROBALJA NA ZADUŠNICE

Važno obaveštenje
za posetioce grobalja na Zadušnice

 

Apelujemo na posetioce grobalja da prilikom posete grobnim mestima budu oprezni i da se ne naslanjaju na spomenike.

Tokom redovne kontrole stabilnosti spomenika, stručne ekipe preduzeća utvrdile su da ima dosta spomenika koji su nestručno podignuti, dotrajali  i NESTABILNI, pa u slučaju naslanjanja i mehaničkog pritiska može da dođe do njihovog pada i povređivanja prisutnih lica.

Poseta profesora Banjalučke gimnazije Novom groblju

U nedelju 30. oktobra 2016. godine, Novo groblje u Beogradu je posetila grupa profesora Banjalučke gimnazije, na čelu sa Direktorom, Zoranom Pejašinovićem. Pored poslednjeg počivališta velikog Petra Kočića, gosti iz Banja Luke su, između ostalih, izrazili želju da posete grobove Bana Svetislava Tise Milosavljevića i profesora Vase Glušca, koji su svaki na svoj način, dali nemerljiv doprinos transformaciji Banja Luke u moderan i uređen evropski grad.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH