Обележен дан Народне библиотеке “Вељко Петровић” из Бачке Паланке – посетом гробу Вељка Петровића на Новом гробљу у Београду

03.02.2017. године облележено је 148 година од оснивања Народне бибилотеке „Вељко Петровић“ из Бачке Паланке. Колектив библиотеке је ову значајну годишњицу обележио одавањем поште књижевнику чије име библиотека носи – Вељку Петровићу.

Вељко Петровић је био новинар, историчар књижевности, дугогодишњи директор Народног музеја у Београду и академик. Учествовао је као добровољац у 1. Балканском рату, а у 1. Светском рату је прешавши Албанију, упућен је у Женеву, у новинарски пропагандистички биро, где је радио до 1918. године. После рата, радио је прво као референт у одсеку Министарства просвете за Бачку, Банат и Барању у Новом Саду, а касније у Београду где је постављен на место начелника Министарства просвете. Био је председник Матице српске у Новом Саду и Српске књижевне задруге у Београду. Прве песме је почео да објављује 1905. године у Српском књижевном гласнику и Бранковом колу, а затим у Делу, Савременику, Новој искри, Босанској вили и др. Плодан песник и прозаиста, својим делима је представио плодне војвођанске пределе. Од дела се издвајају збирке песама: На прагу, Родољубиве, Крилата грудва земље; новеле: Буња и други у Равнограду, Варљиво пролеће, Померене савести, Дах живота, Искушења, и др. Написао је преглед војвођанске уметности, О сликарској уметности Срба у Војводини 18. и 19. века, и др. Био је члан академије наука и добитник бројних награда и признања.

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH