Predstavljanje Novog groblja – muzeja na otvorenom povodom 39. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu

Novo groblje, kao jedinstveni muzej na otvorenom, najveća galerija skulptura u Srbiji i kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, predstavljeno je u okviru turističke ponude Beograda, na 39. Međunarodnom Sajmu turizma u Beogradu od 23 do 26.02. 2017. godine.

sajam-turizma-2

Pored predstavljanja promotivnih materijala o Novom groblju na štandu grada Beograda, Novo groblje je uzelo učešća u pratećem programu besplatnih obilazaka grada, koji su organizovani pod pokroviteljstvom Udruženja turističkih vodiča Srbije i Gradskog sekretarijata za privredu.

sajam-turizma-3

Obilazak Novog groblja, uz vođenje dr Violete Obrenović, stručnog saradnika – istoričarke umetnosti ogranizovan je 26. 02. 2017. godine, sa početkom u 11:00 časova. Uz zanimljive priče i vizuelni doživljaj, posetioci su se prisetili nekih prohujalih vremena i velikana koji su stvarali kako našu prestonicu, tako i državu.

Zainteresovani sugrađani su obišli poslednja počivališta diplomate Jovana Ristića, Katarine Konstantnović, litografa i domoupravitelja Anastasa Jovanovića, političara i državnika Nikole Pašića, heroja bitke na Mojkovcu – Serdar Janka Vukotića, diplomate Milenka Vesnića, socijaliste Dimitrija Tucovića, književnika Petra Kočića, generala Miloša Vasića, pesnika i slikara Đure Jakšića, naučnika Jovana Cvijića, Vojvode Živojina Mišića, prve srpske lekarke Drage Ljočić, književnika Stevana Vladislava Kaćanskog, dobrotvora Ilije Milosavljevića – Kolarca, književnika Branislava Nušića. Prošetali su Alejom streljanih rodoljuba i Alejom zaslužnih građana, videli kapelu Vojvode Radomira Putnika, posetili Spomen kosturnicu branilaca Beograda 1914-1918. godine. Posetioci su takođe imali prilike da vide Vrt sećanja, Ruski nekropolj i Austrougarsko vojno groblje, kao i grob pukovnika Dragutina Gavrilovića.

Program tematskih obilazaka Novog groblja u periodu mart – jun 2017. godine, možete pogledati na sledećem linku:

Tematski obilasci Novog Groblja

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH