Представљање Новог гробља – музеја на отвореном поводом 39. Међународног сајма туризма у Београду

Ново гробље, као јединствени музеј на отвореном, највећа галерија скулптура у Србији и културно добро од изузетног значаја за Републику Србију, представљено је у оквиру туристичке понуде Београда, на 39. Међународном Сајму туризма у Београду од 23 до 26.02. 2017. године.

sajam-turizma-2

Поред представљања промотивних материјала о Новом гробљу на штанду града Београда, Ново гробље је узело учешћа у пратећем програму бесплатних обилазака града, који су организовани под покровитељством Удружења туристичких водича Србије и Градског секретаријата за привреду.

sajam-turizma-3

Обилазак Новог гробља, уз вођење др Виолете Обреновић, стручног сарадника – историчарке уметности огранизован је 26. 02. 2017. године, са почетком у 11:00 часова. Уз занимљиве приче и визуелни доживљај, посетиоци су се присетили неких прохујалих времена и великана који су стварали како нашу престоницу, тако и државу.

Заинтересовани суграђани су обишли последња почивалишта дипломате Јована Ристића, Катарине Константновић, литографа и домоуправитеља Анастаса Јовановића, политичара и државника Николе Пашића, хероја битке на Мојковцу – Сердар Јанка Вукотића, дипломате Миленка Веснића, социјалисте Димитрија Туцовића, књижевника Петра Кочића, генерала Милоша Васића, песника и сликара Ђуре Јакшића, научника Јована Цвијића, Војводе Живојина Мишића, прве српске лекарке Драге Љочић, књижевника Стевана Владислава Каћанског, добротвора Илије Милосављевића – Коларца, књижевника Бранислава Нушића. Прошетали су Алејом стрељаних родољуба и Алејом заслужних грађана, видели капелу Војводе Радомира Путника, посетили Спомен костурницу бранилаца Београда 1914-1918. године. Посетиоци су такође имали прилике да виде Врт сећања, Руски некропољ и Аустроугарско војно гробље, као и гроб пуковника Драгутина Гавриловића.

Програм тематских обилазака Новог гробља у периоду март – јун 2017. године, можете погледати на следећем линку:

Тематски обиласци Новог Гробља

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH