На Новом гробљу обележана 100. годишница погибије Војина Поповића – Војводе Вука

vojvoda-vuk-429.11.2016. године, на Новом гробљу у Београду је обележена стогодишњица погибије Војина Поповића – Војводе Вука. Пошту су,између осталих одали и представници Удружења за неговање и чување српске баштине „Кајмакчалан“, за које је организована и краћа тура обиласка Новог гробља које је водила др Виолета Обреновић.

vojvoda-vuk-3Војин Поповић-војвода Вук је био Војвода, пешадијски потпуковник, шеф свих комитских чета и командант Добровољачког одреда на Солунском фронту. Учествовао је борбама против Турака, на Челопеку и Козјаку. У Балканским ратовима, учествовао је у биткама на Куманову, и на Сртевици. Његов четнички одред је пружао подршку Дунавској дивизији да одржи фронт у Мачви, у току 1. Светског рата. Као командант Јадарског четничког одреда, учествовао је у Церској бици. Његови смели препади непријатеља, су постали легендарни.

vojvoda-vuk-kostrunicaВеровало се да га „зрно не бије“. Међутим, у тешкој борби изнад Груништа, војвода Вук је, рањен, сео да превије рану, док су се Бугари, истерани из ровова, дали су се у бекство. Један од последњих, окренувши се, препознао је војводу Вука, испалио је метак из пушке и погодио га у срце. Војвода Вук погинуо на Кајмакчалану, 29.11.1916. године, у 35. години живота. Његови посмртни остаци су првобитно били сахрањени на бојишту, да би септембра 1923. године, били свечано пренети и сахрањени на Новом гробљу, у Београду, у парцели 12, гробница 21, 2. реда.

 

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH