“Baština bez granica” – Obilazak Novog groblja u organizaciji “Artis centra”

„Artis centar“ iz Beograda je u okviru ciklusa „Baština bez granica“, koji povezuje materijalno i nematerijalno nasleđe, kulturnu istoriju i predanja, organizovao je dva obilaska Novog groblja (12 i 19. novembra), uz vođenje istoričarke umetnosti i jedne od osnivača „Artis centra“, Tamare Ognjević.

artis-1

Šetnja je započeta opisom istorijata beogradskih grobalja, uključujući i Novo groblje. Nastavljena je kroz Arkade, gde je dat osvrt na značajne ličnosti sahranjene na ovom delu groblja, kao što su Serdar Janko Vukotić, Nikola Pašić i Milenko Vesnić, a zatim se skrenulo u Aleju velikana, gde se nastavilo sa obilaskom grobnica Petra Kočića, Jovana Popovića, Ilije Milosavljevća Kolarca i Vojvode Živojina Mišića. Posebno zanimljiva priča je bila kod kapele Velimira Mihaila Teodorovića, nesuđenog srpkog naslednika prestola, kao i poslednjeg počivališta Nikolaja Henrikoviča Hartviga, ruskog carskog poslanika u Beogradu pred sam početak 1. Svetskog rata.

artis-2

Nakon ovoga se skrenulo u Aleju streljanih rodobljuba (1941-1944 godine) i Aleju zaslužnih građana. U Aleji zaslužnih građana se zastalo pored konhe 1, gde su sahranjeni Momo Kapor i Brana Crnčević. Šetnja je zatim nastavljena kroz fazu 1. Aleje zaslužnih građana, gde je dat osvrt na samu koncepciju Aleje, kao i propise koji regulišu sahranjivanje u istoj. Dalje se krenulo prema Kapeli Vojvode Radomira Putnika, zatim stazom prema Ruskoj kosturnici (spomeniku Ruske slave), ušlo se u Iversku kapelu, a nakon toga produžilo do Austrougarskog vojnog groblja gde je ispričana priča o stranim vojnim grobljima na Novom groblju u Beogradu.

artis-4Posetioci su zatim obišli Vrt sećanja (ograđeni deo groblja sa ružičnjakom namenjen rasipanju posmrtnih ostataka kremiranih lica) i Srpsku kosturnicu branilaca Beograda (1914-1918). Zatim su se spustili stepenicama i stazom između parcela 58 i 52 do groba filozofkinje Anice Savić-Rebac,a pomenute su i druge značajne žene sahranjene na Novom groblju, koje su svaka na svoj način i u različitim periodima obeležile život u Srbiji, kao što su: Maga Magazinović, Katarina Konstantinović, Anka Obrenović i druge. Nakon toga se produžilo do Spomen-kosturnice vojnika stradalih u srpsko-turskim i srpsko-bugarskom ratu i grobnice Matije Bana i Steve Todorovića. Šetnja je završena ulaskom u crkvu Sv. Nikole i kratkom pričom o njenom istorijatu i umetnicima koji su oslikali njenu unutrašnjost.artis-5

 

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH