УПОЗОРЕЊЕ НА НЕСТАБИЛНЕ СПОМЕНИКЕ – ВАЖНО ОБАВЕШЕЊЕ ЗА ПОСЕТИОЦЕ ГРОБАЉА НА ЗАДУШНИЦЕ

Апелујемо на посетиоце гробaља да приликом посете гробним местима буду опрезни и да се не наслањају на споменике.

Током редовне контроле стабилности споменика, стручне екипе предузећа утврдиле су да има доста споменика који су нестручно подигнути, дотрајали  и НЕСТАБИЛНИ, па у случају наслањања и механичког притиска може да дође до њиховог пада и повређивања присутних лица.

ВАЖНO ОБАВЕШТЕЊE ЗА ПОСЕТИОЦЕ ГРОБAЉА НА ЗАДУШНИЦЕ (cубота 3. новембар 2018. године)

Забрањен улаз моторним возилима на гробља

Обезбеђен бесплатан превоз климатизованим возилима на Орловачи, Лешћу, Новој бежанији и гробљу Збег

За Задушнице, у суботу 3. новембар 2018. године,  ЈКП „Погребне услуге“ апелују на грађане да за одлазак на гробљe, уместо својих аутомобила, користе градски превоз. У суботу, 3. новембра 2018. године на свим гробљима неће бити дозвољен улазак аутомобила од 07:00 до 15:00 часова.

Посета средњошколаца Новом гробљу у Београду

24. и 25. октобра 2018. године смо имали част да будемо домаћини ученицима из школе за машинство и уметничке занате Техноарт из Београда и ученицима из Домa ученика средњих школа Београд.

Кроз историјат Новог гробља од његовог формирања до данас, деца су, можда, по први пут имала прилику да сазнају понешто о  култури сахрањивања а тиме и променама и значају формирања првог плански уређеног гробља у Србији и сагледавању истог као једног од топоса колективне меморије.

Посета делегације Трезора Руске Федерације Спомен-гробљу ослободилаца Београда

У склопу посете делегације Трезора Руске Федерације Министарству Финансија, односно Трезору Републике Србије, делегације Трезора Руске Федерације и Трезора Републике Србије су положили венце и одали пошту сахрањенима на овом гробљу. Након кратког упознавања са историјатом и уметничким вредностима овог меморијалног комплекса, делегације су се уписале у књигу утисака.

Спомен-гробље ослободилаца Београда 1944.

На Новом гробљу у Београду обележено 83 године од смрти генерала Милоша Васића

20.10.2018. године на Новом гробљу у Београду је обележена годишњица смрти генерала Милоша Васића, министра војске и морнарице, војног педагога, стратега и аутора титуле „Војвода“. Венце на последње почивалиште генерала Васића су положили представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије 1912-1920, породица и поштоваоци.

Генерал, министар војске и морнарице, Милош Васић, уписао је студије филозофије,

Прича о житељима старог Београда – вођена шетња по Новом гробљу

21. октобра 2018. године организован је још један обилазак Новог гробља у склопу овогодишњег јесењег циклуса вођених шетњи кроз драгоцену културно-историјску и уметничку ризницу Новог гробља у Београду – Музеја под отвореним небом. Наши драги суграђани који су се и овај пут одазвали у изузетно великом броју, имали су прилике да чују интригантне приче о старом Београду,

Обележено 74 године од ослобођења Београда у 2. Светском рату

  • Полагањем венаца на Спомен – гробљу ослободилаца Београда и

  • Полагањем венаца у Алеји стрељаних родољуба на Новом гробљу

У склопу свечаности обележавања 74. годишњице „Београдске операције“ (ослобођења Београда у 2. Светском рату), 20.10.2018. године, уз присуство припадника гарде Војске Србије, одржана је церемонија свечаног полагања венаца на Гробљу ослободилаца Београда.

Легенда глумишта Милена Дравић сахрањена у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу

19. октобра 2018. године у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, сахрањена је незаборавна Милена Дравић, која је преминула у ноћи између 13 и 14. октобра 2018. године у седамдесет деветој години. Опело испред Цркве Светог Николе, служио је Високопреосвећени Митрополит Загребачко-Љубљански г. Порфирије, уз многобројно свештенство. Велику глумицу су на последњи починак испратили породица,

Председници Србије и Аустрије положили венце на Новом гробљу у Београду

У склопу званичне државне посете Председник Републике Србије Александар Вучић и Председник Републике Аустрије Александер Ван дер Белен  су у четвртак, 18. октобра 2018. године, на Новом гробљу у Београду пирсуствовали церемонији полагања венаца. Уз интонирање државних химни, венци су полажени на Српску костурницу и споменик браниоцима Београда 1914-1918 и Аустро-угарско војно гробље. Церемонији су,

Још једна бесплатна вођена шетња по Новом гробљу – Приче о житељима старог Београда

Позивамо све драге суграђане и посетиоце нашег главног града да се у недељу 21. октобра 2018. године са почетком у 11:00 часова прикључе бесплатној тематској шетњи кроз драгоцену културно-историјску и уметничку ризницу Новог гробља у Београду – Музеја под отвореним небом. Саслушали смо и уважили ваше предлоге, па је следећа тематска шетња посвећена житељима старог Београда.

12

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH